Biografer frustrerede over ukendt smitterisiko: Vi har været villige til selv at betale en undersøgelse

Biografernes popcornmaskiner, colaudskænkning og store lærreder har været slukket og lukket under den seneste nedlukning. Udenlandske undersøgelser konkluderer en minimal smitterisiko i biografsalene. Branchen i Danmark savner opmærksomhed, og ikke mindst en dansk undersøgelse af risikoen.

Kim Foss, Direktør i Grand Teatret, er en af dem, der gerne så at smitterisikoen i de danske biografer blev undersøg grundigere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

En biografoplevelse nydes naturligt med ansigter vendt i samme retning og uden samtale. Når filmene oplyser de mørke sale, er der allerede behov for udluftning, og afstand er nem at sikre mellem afsprittede sæder, beskriver Michael Obel, ejer af biograferne Moviehouse.

»Jeg er overbevist om, at hvis man lavede en dansk undersøgelse af, hvor sikkert det er at gå i biografen, ville svaret være, at risikoen er meget lav. Det virker ærgerligt, at man ikke engang undersøger det. Vi har været villige til selv at betale for undersøgelsen,« siger han.

Michael Obel savner en dansk undersøgelse, der på samme måde som en tysk undersøgelse fra Technische Universität Berlin kortlægger smitterisikoen specifikt for biografer. Den tyske undersøgelse viste, at spredningen af såkaldte aerosoler i en biografsal kun er 0,3 procent af, hvad man udsættes for på et kontor – upåagtet, hvor lang tid man sidder der. Hvis biograferne kan give befolkningen en »ufarlig social oplevelse«, mener Michael Obel at det er ærgerligt, at de ikke får lov.

»Det virker som om, at man har overset, at vi er her. Lige nu er danskerne i kulturcølibat, og det er helt tosset at overse lavthængende frugter som biograferne. Man tænker, ‘kan I ikke se vores lanterne, der blinker i mørket',« siger Michael Obel.

»Vi er skrevet ud af regnskabet for længe siden«

Også i brancheforeningen Danske Biografer genkender man frustrationen. Direktør Lars Werge siger, at biograferne i Danmark har følt sig efterladt og hverken vigtige eller som en prioritet. Han savner også en dansk pendant til den tyske undersøgelse.

»Ud fra de udenlandske undersøgelser kan man se, at der ikke er en indikation af betydelig smitterisiko i biografer. Derfor ville det give mening at lave en undersøgelse i Danmark, men det er der ikke blevet foretaget.«

Han mener, at den manglende undersøgelse er et udtryk for manglende prioritering. Ligeledes er han »forbitret« over, at genstartsteamet nedsat af Kulturministeriet ikke har en repræsentant fra biograferne. Han mener, at den økonomiske og sociale værdi af biografoplevelser under pandemien ikke skal underkendes.

»Det ville give dem (publikum, red.) noget at tale om, som ikke er corona eller teams-møder. Biografer samler folk på tværs af generationer og formidler oplevelser og fællesskaber i et land, der råber på den slags.«

Lars Werge er selv folketingskandidat for Socialdemokratiet, men mener ikke, at regeringen har givet kulturlivet nok opmærksomhed under pandemien.

»Jeg har savnet at se, at man kæmper for kulturlivet,« siger han.

Direktør for Grand Teatret Kim Foss deler også frustrationen over det manglende fokus på biograferne.

»Vi er skrevet ud af regnskabet for længe siden. Vi kunne da i det mindste godt tænke os at være med i det felt, man undersøger for genåbning. Vi er meget lidt inddraget i nogen process, og føler os helt ude af loopet,« siger han.