Billy-drengene klar efter et års intens træning

Det har taget et helt år at træne syv unge drenge til at spille de to bærende roller i musicalen »Billy Elliot« på Det Ny Teater. Berlingske har fulgt de unge skuespillere helt fra begyndelsen, og nu er de klar til at indtage scenen.

Der er heldigvis stadig tid til leg, inden det går løs med »Billy Elliot«-forestillinger fra 22. januar. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste drenge på 12-14 år bruger de grå januardage på skolebænken. Men det gør Nicolas, Carl-Emil, Helmer, Oscar, Jonathan, Theo og Magnus ikke. De er tæt på et mål, som de har sigtet efter i et helt år, for den 22. januar har de premiere på musicalen »Billy Elliot« på Det Ny Teater, hvor de deler de to bærende roller, Billy og Michael.

For et år siden, da drengene påbegyndte det omfattende træningsforløb, var det svært at forestille sig, at de en dag ville blive så dygtige, at de ville kunne stå på den store scene og præstere krævende balletkoreografier, modige scenestunts, dybt skuespil og synge de sange, som Elton John har skrevet til forestillingen.

»Jeg kan huske aller første dag, vi var samlet,« fortæller Carl-Emil Lohmann, som skal spille Billy. »Jeg kunne ikke engang finde ud af at lave én pirouette.«

Nu kan de unge skuespillere lave hele serier af perfekt udførte pirouetter uden at blive rundtossede, og de kan steppe lige så hurtigt og præcist som deres voksne kollegaer. Men det hårde træningsforløb har også skabt et broderbånd mellem dem.

»Vi er blevet rigtig gode venner, så pauserne har også været sjove,« fortæller Helmer Solberg, som skal spille Michael. »Men det sjoveste af det hele har helt klart været at lære koreografierne til numrene.«

Koreografierne og scenerne i forestillingen er de først begyndt at lære de seneste måneder, for inden da har de gået i en såkaldt »Billy-skole«. Her har de lært al den grundteknik og opnået den træning, der skal til, for at spille de to roller. Og det har også betydet noget på det sociale plan.

»Det har været fedt at møde mange forskellige mennesker,« fortæller Theo Koefoed, som skal spille Michael. »Alle Billy-drengene kommer fra forskellige steder. Men det allerbedste har nok været at komme på scenen. Vi har trænet i et år oppe i prøvesalen, men nu er alle kulisserne og kostumerne der.«

Forvandlingen er fuldført, og de syv drenge mestrer snart alle de trin, spring, stunts, sange og replikker, som de skal fremføre i forestillingen fra 22. januar og fire måneder frem. Rammerne i prøvesalen er skiftet ud med Det Ny Teaters scene, og træningstøjet er lagt på hylden.

»Vi har fået kostumer – og vi har endda fået teaterunderbukser og teaterundertrøjer, er det ikke vildt?« udbryder Nicolas Markovic, som skal spille Billy.

Drengene deler en garderobe på en smal gang bag scenen på Det Ny Teater. Når de begynder at spille forestillinger, bliver det i hold af to, men lige nu deltager alle syv i prøverne på samme tid, så pladsen er trang.

Imponerende udvikling

På den modsatte side af gangen har 27-årige Miles Hoare garderobe. Han skal spille rollen som den voksne Billy Elliot i forestillingen, men han fungerer også som balletcoach for de syv børneskuespillere, som han har undervist helt fra begyndelsen.

»Det har været fantastisk at arbejde med drengene,« fortæller Miles Hoare. »De har været ivrige, klar og parat til at tage det hele ind, og de vil have alle detaljerne med. Selv når de er trætte, er de stadig på.«

Når man spørger de mange undervisere, drengene har haft gennem det seneste år, har de alle været fascinerede af, hvor hurtigt drengene har lært. Den fascination deler Miles Hoare.

»Deres udvikling har virkelig overrasket mig. De fleste af dem har aldrig danset før, og nu gør de ting, som mange voksne ikke kan. Specielt deres stepdans er virkelig imponerende. Nogle gange glemmer jeg, at de er børn, fordi de arbejder så hårdt og godt og er så fokuserede. De har skullet lære en masse forskellige stilarter på meget kort tid, og jeg synes virkelig, de har gjort det godt.«

Som 16-årig blev Miles Hoare selv optaget på en musicalskole i London og forlod familien i det sydvestlige England. Selvom familien bakkede Hoares beslutning op, ved han godt, hvad dansepassionen kan koste. Inden han takkede ja til pladsen på skolen og helligede sig dansen, måtte han nemlig vælge sin anden passion, elitesvømning, fra.

Selvom valget var hårdt, er Miles Hoare glad for det i dag – og den voksne Billy Elliot har et råd til de ambitiøse talentbørn.

»Nogle gange er det hårdt, og man tror ikke, man vil kunne klare det. Men man er nødt til at blive ved og knokle hårdt. Hvis man er positiv og ser på den lyse side, så skal det nok gå.«

Til maj er eventyret forbi, for da går tæppet til musicalen »Billy Elliot« for sidste gang. Det er selvfølgelig lidt svært for drengene at forholde sig til nu, men til gengæld er der bestemt ikke lavt blus på ambitionerne for fremtiden i den tætpakkede garderobe.

»Jeg kunne godt tænke mig at blive ved med at danse og spille skuespil,« fortæller Nicolas Markovic. »Jeg vil gerne udvikle det rigtig meget. Man kan bare ikke gå til alle stilarterne på én gang, det ville i hvert fald koste mange penge. Jeg kunne bare godt tænke mig at få en uddannelse i det her.«

Fra »Counter Strike« til »Billy Elliot«

Det er Nicolas ikke alene om. Selvom alle syv stadig går i folkeskole, deler de nemlig drømmen om at blive endnu bedre og en skønne dag måske blive optaget på en uddannelse, ligesom Miles Hoare blev.

»Jeg kunne også godt tænke mig at fortsætte med at danse, og så vil jeg vildt gerne gå til step,« fortæller Oscar Dietz, som skal spille Billy. »Joel (Brekker, musicalperformer, red.) vil gerne lave et stephold, hvis der er nok af os, der gider. Vi kunne jo blive det bedste stephold i Danmark!«

Holdets yngste, Magnus Borchert, drømmer også stort. Men for ham er det hele først lige begyndt. Det er, modsat de andre drenge, første gang, han overhovedet forsøger sig med scenekunst.

»Jeg synes, vi er et levende bevis på, at man kan gøre lige det, man vil, hvis man vil det nok,« fortæller Magnus Borchert, som spiller Michael og samtidig er understudy på rollen som Billy. »Inden jeg begyndte til »Billy Elliot« sad jeg og spillede »Counter Strike: Source« hele dagen, og jeg kunne ikke finde ud af en skid.«

­Selvom Magnus’ jævnaldrende kollegaer har lidt mere erfaring, har de bestemt også udviklet sig. Blandt andre Theo Kofoed, som har medvirket i flere teaterforestillinger, inden han skrev kontrakt med Det Ny Teater.

»Men jeg kunne ikke ballet, før jeg kom herind,« fortæller han. »Den eneste grund til, jeg kom herind, var, at der var en, som sagde, at jeg skulle melde mig til audition, fordi han syntes, jeg var god til at steppe.«

Nu kan Theo og alle de andre så tilføje en række andre stilarter til CVet. Men inden drengene skal udenfor teatrets mure og forfølge dansedrømmene, er der lige en premiere og en masse forestillinger, som skal overstås. De er spændte og glæder sig – men de går ikke på scenen helt uden frygt.

»Jeg er bange for at falde på scenen,« fortæller Carl-Emil Lohmann. »Jeg har alle mulige skrækscenarier. Hvad hvis man brækker foden eller falder ned i orkestergraven? Eller hvad hvis der er en kulisse, der maser os? Men det gider jeg ikke frygte. Selvom jeg faktisk var ved at falde ned i orkestergraven forleden dag.«