Bier, Bille og Arcel er i Oscar-spil

Tre danske film er i dag blevet udvalgt til kapløbet om at blive dansk Oscar-kandidat. De tre film er »En kongelig affære«, »Den skaldede frisør« og »Marie Krøyer«. Gammeldags valg, siger filmredaktør.

Alicia Vikander, Mads Mikkelsen og Trine Dyrholm spiller hhv. kong Christians hustru, hans livlæge og hans stedmor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Birger Storm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tre danske film, »En kongelig affære« af Nikolaj Arcel, Susanne Biers »Den skaldede frisør« og Bille August »Marie Krøyer« har taget første skridt i kapløbet om at blive Danmarks bud på en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film (Best Foreign Language Film).

I Danmark er det en komité bestående af syv repræsentanter for den danske filmbranche og Filminstituttet, der afgør hvilken film, der indstilles til kampen om en Oscar-nominering. Komitéen mødtes i dag og blev enig om en liste på de tre film. Først 18. september afgøres det hvilken af de tre, som komiteen mener, har den bedste chance for at vinde et eksemplar af verdens kendteste filmpris.

- Det har været et bemærkelsesværdigt år for dansk film. Ved årets store festivaler har dansk film markeret sig med film og priser: Sundance, Berlin, Cannes, og vi har senest fået to flotte placeringer i programmet på Venedigs festival og fem på Torontos, siger direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, der er formand for komitéen.

Redaktøren for filmbladet Ekko, Claus Christensen, kalder det et »godt« Oscar-felt af danske film, men kritiserer samtidigt, at man i år har forbigået en nyrealistisk film som Tobias Lindholms »Kapringen«.

- De tre valgte film giver et noget gammeldags billede af dansk film, og det er blandt andet en skam, at Thomas Vinterbergs »Jagten« ikke kunne være med. Det er ikke et repræsentativt billede af dansk film lige nu, siger Claus Christensen.

Blandt de tre film mener han Arcels historiske film om Struensee »En Kongelig Affære«, der allerede har vundet en pris ved Berlins filmfestival i februar, er det stærkeste bud på en ny dansk oscar. Susanne Bier, der vandt en Oscar for to år siden med »Hævnen«, står svagere i år, idet hendes aktuelle »Den skaldede frisør« er en komedie, hvilket medlemmerne af Oscar-akademiet normalt ikke vælger at belønne. Bille Augusts »Marie Krøyer« kalder han den svageste i trekløveret, og kalder instruktørens navn filmens største trækplaster i en Oscar-sammenhæng.

Oscarpriserne, der hylder dette års film, bliver uddelt til næste år i februar.