Bier bejler til Oscar

Susanne Biers danske film »Efter brylluppet« blev i går nomineret til en amerikansk Oscar.

Foto: Katrine Damkjær Fold sammen
Læs mere

De danske biografgængere og det amerikanske filmakademi er enige om, at Susanne Biers »Efter brylluppet« er en god film. Herhjemme har ikke færre end 400.000 mennesker købt billet til den, og i går blev den i USA nomineret til en hæderfuld Oscar i kategorien for ikke-engelsksprogede film.
Den pris har tidligere to danske film erobret, nemlig Gabriel Axels »Babettes gæstebud« i 1987 og Bille Augusts »Pelle Erobreren« i 1988, men Susanne Biers følelsesmættede beretning om Mads Mikkelsen, der fra sit børnehjem i Indien rejser hjem til Danmark til et bryllup med skjult dagsorden, har særdeles kvalificerede konkurrenter. Det gælder først og fremmest Florian Henkel von Donnersmarcks tyske »De Andres Liv« - også en smuk succes i de danske biografer - men der er ligeledes store kvaliteter i mexicaneren Guillermo del Toros originale spanske fabel »Faunens labyrint« og Rachid Boucharebs franske »Indigènes« om arabiske soldaters oversete skæbne i den franske hær under Anden Verdenskrig.
Blandt de amerikanske film havnede ikke færre end otte nomineringer hos Bill Condons musical »Dreamgirls« om en sangtrio à la The Supremes, men sært nok er filmen ikke blandt de fem titler, der blev nomineret som årets bedste film. De fem er nemlig Alejandro González Iñárritus globale mosaik »Babel«­ - som fik i alt syv nomineringer og ligner en favorit - Martin Scorseses gangsterfilm »The Departed«, Stephen Frears' britiske royalitet »The Queen«, som en overraskelse Jonathan Dayton og Valerie Faris' skæve lille komedie »Little Miss Sunshine« samt Clint Eastwoods krigsfilm »Letters from Iwo Jima«, der skildrer de samme begivenheder som hans »Flag of Our Fathers«, men fra de japanske soldaters synsvinkel.
En fast besynderlighed ved Oscar-nomineringerne består i, at det sjældent er instruktørerne af de fem bedste film, der nomineres for bedste instruktion, og sådan er det også i år - her er Jonathan Dayton og Valerie Faris trods begejstringen for »Little Miss Sunshine« (der også er nomineret for bedste manuskript samt kvindelige og mandlige birolle i skikkelse af Abigail Breslin og Alan Arkin) forsvundet til fordel for britiske Paul Greengrass, som er nomineret for instruktionen af det stærke drama »United 93« om en af flykapringerne den 11. september 2001.
Blandt damerne er 61-årige Helen Mirren med odds 12-1 hos bookmakerne Oscar-storfavorit for sin præstation som dronning Elizabeth II i »The Queen« - selv om hendes rivaler er så gode navne som Penélope Cruz for »Volver«, Dame Judi Dench for »Notes on a Scandal«, Kate Winslet for »Little Children« og den talrige gange Oscar-nominerede Meryl Streep for »The Devil Wears Prada« - mens de mest interessante nominerede blandt herrerne set med danske øjne er Forest­ Whitaker for sit portræt af Ugandas diktator Idi Amin i Kevin MacDonalds »The Last King of Scotland« og Leonardo DiCaprio for indsatsen som lejesoldat i Edward Zwicks »Blood Diamond«, idet begge film får premiere herhjemme på fredag.
Det er i år 79. gang, at Oscar-statuetterne - hvis officielle navn er Academy Awards - uddeles, og det sker søndag den 25. februar i Hollywood. Her vil Susanne Bier ikke føle sig fuldstændig fremmed, for hun har indspillet sin seneste film, »Things We Lost in the Fire«, i USA med Halle Berry i hovedrollen.