Bibliotekspenge til alle

Byline-billede Lars Rix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

2.378,34 kr.

Ikke noget vildt og voldsomt beløb at få ind på kontoen, men alligevel godt for en bog jeg skrev for mere end 17 år siden. Jeg er bestemt ikke utilfreds med de penge, jeg får hvert år for at have eksemplarer af en bog stående til frit udlån på landets biblioteker.

Sådan tror jeg, de fleste af de omkring 8000 forfattere, der hvert år får del i biblioteksafgiften, har det. I år er der blevet uddelt knap 177 millioner kr. lige fra topscoreren Bjarne Reuter, der henter 774.000 kr. for sine 173.509 eksemplarer af bøger rundt om på landets biblioteker til Annette Vasströms 2.172,91 kr. for hendes 904 biblioteks-eksemplarer af hendes forfatterskab.

Men selv om de fleste modtagere således er tilfredse med at få et beløb hvert år, så er det ikke ensbetydende med, at det er retfærdigt. For det første har den nuværende beregningsmodel udspillet sig selv. Digitale bøger og e-bøger er ikke med i den nuværende ordning, selv om de nu udgør en væsentlig del af udlånet. Det område har kulturministeren allerede varslet ændringer på, og det tegner til, at der allerede fra næste år indføres en glidende overgang, så også digitale forfatterskaber bliver tilgodeset.

Så lang så godt. Den største uretfærdighed er imidlertid den nedre beløbsgrænse. Lige nu hedder den 2.130 kr. Og det til stor irritation for mange forfattere, der hvert år har måttet vinke farvel til deres penge, fordi de lige præcis ikke oversteg minimumsbeløbet. I stedet blev deres penge fordelt til de andre modtagere på listen. Også det planlægger Mette Bock at gøre noget ved således at forfattere, der årligt har tjent over 1.250 kr. i bibliotekspenge, fremover vil få deres penge udbetalt.

Fint nok, men hvorfor denne nedre grænse? Hvorfor ikke fordele hver en øre retfærdigt til hver forfatter, der har en bog stående på et bibliotek? Teknisk set har man alle data, og administrativt burde det kunne lade sig gøre. Jeg mener, hvis man hos Skat rent faktisk kan opkræve og tilbagebetale selv et beløb på 0,74 øre, så kan man vel også gøre det samme, når det gælder bøger stående på et bibliotek?

Det ville være det mest retfærdige. Og det er jo netop hos de »små« forfattere, at et årligt beløb uanset størrelse betyder mest.

Reuter, Kaaberbøl, Ottesen og hvad de ellers hedder på Top 10-listen skal naturligvis også have, hvad der tilkommer dem, men de klarer sig nok endda.