Biblioteker køber lydbøger til skyhøje priser

Når biblioteker køber lydbøger, giver de op mod 10.000 kroner for titler, de senere på året kan købe for 300 kroner. Urimeligt, lyder det fra Styrelsen For Bibliotek og Medier.

Foto: Kristian Brasen

En lydbog hos boghandleren kan typisk erhverves for omkring 300 kroner, men danske biblioteker fortsætter med at købe lydbøger af forhandlere til priser på mellem 3.000 og 10.000 kr.

»Det er jo nogle horrible priser, men vi føler os nødsaget til at købe dem på grund af kravet om alsidighed og aktualitet på bibliotekshylderne,« siger Inger Gyldenkærne, der er mediekonsulent og indkøber af lydbøger hos Københavns Biblioteker. Kommunens biblioteker har i dag 5.102 forskellige titler i lydbogsformat – en fordobling i forhold til sidste år. Og selvom bibliotekerne i dag køber væsentlig flere billige lydbøger end sidste år, er der stadig titler som bliver købt til flere tusinde kroner stykket.

»Vi har eksempelvis lige købt tre eksemplarer af bogen »Månens Mørke Sider« af Nora Roberts. De kostede 3.598,75 kroner pr. styk. Jeg har aldrig forstået, hvorfor nogle af de nye lydbøger skal være så dyre. Man kunne godt få fornemmelsen af, at det er bibliotekerne, der som de eneste betaler for nogle alt for høje omkostninger hos lydbogsforlagene,« siger Inger Gyldenkærne.

10.000 kr. for en lydbog
På biblioteker rundt om i landet føler mange af indkøberne sig taget ved næsen, når de køber lydbøger, der senere bliver udbudt til en brøkdel af prisen. På bibliotekerne i Aalborg har man eksempelvis købt fem udgaver af Camilla Läckbergs »Stenhuggeren« til 3.743 kr. I sidste uge er bøgerne dukket op med en ny pris på 299 kr.

I Kalundborg er billedet det samme. Her købte man for fire måneder siden lydbogen »Uendelige Verden« af Ken Follett. Lydbogen kostede bibliotekerne i Kalundborg Kommune 9.987 kroner for et eksemplar. I dag kan lydbogen købes for 399 kroner.

»Jeg føler mig da ualmindelig ærlig over det køb. Men det er jo ikke alle lydbøger, som kommer i en billig udgave bagefter. Derfor føler vi os nødsaget til at købe de dyre lydbøger en gang imellem for at få alsidighed på bibliotekshylderne,« siger Fritse Jacobsen, der er bibliotekar ved Kalundborg Kommune.

Men alsidighed på bibliotekerne betyder ikke, at alle titler skal indkøbes, siger Jonna Holmgaard Larsen, der er chefkonsulent hos Styrelsen for Bibliotek og Medier, der er øverste rådgivende organ for de danske biblioteker.

»Bibliotekerne må selv vurdere, om de har brug for de enkelte lydbøger. Men det lyder som en urimelig stor forskel, hvis man den ene dag giver 10.000 kroner og den næste 400 kroner. Hvis det er tilfældet, kan jeg godt forstå, at bibliotekerne føler sig udnyttet, men jeg kan kun opfordre dem til at vente på, at lydbøgerne bliver billige,« siger Jonna Holmgaard Larsen.

Priser skyldes dårligt salg
Ifølge lydbogsforlagene kan de høje lydbogspriser ved salg til bibliotekerne forklares med en kombination af høje produktionsomkostninger og et meget lille oplag.

»En smallere titel betyder mindre oplag og højere priser. Samtidig har vi mange gange kun biblioteksrettighederne, hvilket gør, at vi kun kan komme i et begrænset oplag,« siger Joan Søndergaard, der er redaktør hos lydbogsforlaget »Den Grimme Ælling«. Hun påpeger, at salget af de dyre lydbøger er gået væsentligt ned det seneste års tid, men at forlaget stadig køber rettighederne til det samme antal udgivelser som førhen.

»Men vi sælger færre eksemplarer af hver udgivelse, og vi frygter, at bibliotekerne går helt væk fra de smalle titler,« siger Joan Søndergaard.