Biblioteker advares mod dyre lydbøger

Er det rimeligt, at bibliotekerne betaler i dyre domme for lydbøger, der kan købes privat for en brøkdel af prisen? Det mener Danmarks Biblioteksforening ikke. Nu advares medlemmerne mod de dyre udgivelser.

Bibliotekernes interesseorganisation, Danmarks Biblioteksforening, forsøger nu aktivt at bremse medlemmernes indkøb af lydbøger til skyhøje priser.

Det sker, efter at Berlingske Tidende i går kunne fortælle, at markante lydbogsforlag som Audioteket og Den Grimme Ælling sælger lydbøger i tusindkroners-klassen til bibliotekerne, samtidig med at de sælger de samme lydbøger til private til kun en brøkdel af prisen.

»Danmarks Biblioteksforening vil i den forbindelse understrege over for landets biblioteker, at det er helt lovligt for bibliotekerne at indkøbe lydbøger til udlån til de samme priser, som private kan købe lydbøgerne til,« skriver Danmarks Biblioteksforening i en meddelelse på foreningens hjemmeside, www.dbf.dk, hvor der henvises til artiklen i Berlingske Tidende.

Når mange biblioteker indtil nu har valgt at købe de dyre lydbøger frem for de billige, selv om de i forvejen arbejder med pressede budgetter, skyldes det bl.a. en påstand fra lydbogsforlagene selv om, at lydbøger til privat brug »ikke må gøres til genstand for offentligt udlån.« Men ifølge bl.a. Biblioteksstyrelsen, der er Kulturministeriets sagkyndige organ for det offentlige biblioteksvæsen, er der – som nævnt i Berlingske Tidende i går – intet juridisk belæg for påstanden.

At det først er nu, Danmarks Biblioteksforening griber ind, skyldes, ifølge foreningens direktør, Winnie Vitzansky, at foreningen var i tvivl om juraen. Det er man ikke længere:

»Derfor informerer vi nu vores medlemmer. Vi tager også sagen op i næste nummer af Danmarks Biblioteker,« fortæller hun.

En lydbog på CD på det private marked koster altid nogenlunde det samme som den tilsvarende traditionelle bog. Biblioteks-udgaven er altid langt dyrere. Ét eksempel er Erling Jepsens succesroman »Frygtelig lykkelig«, der sælges i en CD-udgave til private for 198 kroner, mens biblioteksudgaven koster 1.291 kroner. Et andet eksempel er Khaled Hosseinis meget populære roman »Under en strålende sol«, der for nylig blev udsendt som CD-lydbog til 299 kroner, men som koster 3.375 kroner i biblioteksudgaven.

Lydbogsforlagene forsvarer bl.a. den store prisforskel med, at CDerne til bibliotekerne er af bedre teknisk kvalitet, at bibliotekerne kan få nye CDer, hvis de gamle bliver væk eller går i stykker, og at indpakningen er meget bedre. Men i Danmarks Biblioteksforening synes man ikke, at disse ekstra fordele er et godt argument for at betale mange gange mere for en lydbog:

»Jo flere lydbøger, bibliotekerne kan stille til rådighed for lånerne, jo bedre. Derfor er vi meget glade for, at der nu bliver sat fokus på problemstillingen,« siger Winnie Vitzansky.