Bevægende historie om reformatoren, der endte sine dage på bålet

"Jan Hus" af Peter Tudvad er den medrivende bog om en af Martin Luthers forgængere - og om en fanatikers død i flammerne.

Vi kender ikke meget til Jan Hus' udseende - men maleriet fra 1916 af tjekken Alfons Mucha kommer muligvis tæt på stemningen under hans velsøgte prædikener på lokalsproget dengang i det 15. århundredes begyndelse. Foto: AFP / MICHAL CIZEK Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAL CIZEK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han ville sparke alle de korrupte paver og de perverse præster på porten.

Tænker du straks på Martin Luther med de berømte teser i 1517 og efterfølgende delinger af kirken?

Så læs Peter Tudvads bevægende beretning om tyskerens store forbillede og bliv rigtig meget klogere på den sag.

»Jan Hus« er det ambitiøse portræt af tjekkernes største navn inden for teologi og dermed af en noget tidligere og nok så modig reformator:

Talentet fra den bøhmiske provins kommer til Prag lige før år 1400 og bliver inspireret af briten John Wycliffe og hans kritik af kirkens luksuøse vaner.

»Peter Tudvad er til gengæld blevet en stadig mere interessant forfatter gennem årene.«


Han lader sig også fange ind af den tjekkiske sag, holder endda gudstjeneste på det lokale sprog og bliver hurtigt til lidt af en folkehelt mellem sine landsmænd.

Men det uhyggelige kætterbål truer. Jan Hus kan ikke bruge den moralske støtte fra kongen til ret meget. Han er for længst blevet aktør i højere magters spil om pavestolen og må til sin store skræk se tre unge blive halshugget for den husittiske sag.

Og da han i et anfald af enestående mod peger på Jesus selv som eneste dommer i kirkelige spørgsmål, er hans nætter formentlig fulde af uro - og hans dage med sikkerhed talte:

Kætteren kommer for retten i sydtyske Konstanz 5. juni 1415 og dømmes til den dybt middelalderlige død på bålet nøjagtig en måned og flere hundrede bønner og håbløse appeller senere.

»Bogen fylder et hul, de færreste herhjemme anede eksistensen af - hvorfor Peter Tudvads kompromisløse pen i sidste ende gør den europæiske tanke en smule større og rigere for hver dag. «


Peter Tudvads beretning begynder præcis her: I de tidlige morgentimer med oplæsning af dommen og tilbud om fortrydelse. Han lægger altså ud med slutningen som i en bedre krimi og fortæller så historien om husitternes bevægelse med den som afsæt.

Beretningen om de gyselige minutter på bålet er endda gennemført smagfuld og måske derfor lige så stærk som samme forfatters mindeværdige beskrivelse af teologen Dietrich Bonhoeffers henrettelse.

Lidt vredladen

»Jan Hus - kirke, korstog og kætteri« har mange dyder og enkelte lyder. Forfatteren er en skønånd af de stridbare og ikke specielt anlagt for taknemmelighed.

Tjekken fik »ubegribeligt« lidt opmærksomhed i 600-året for sin død, skriver han for eksempel. Og man må helt generelt »beklage« fraværet af bøger på dansk om teologen i mere end et halvt århundrede.

Peter Tudvad overser noget centralt i sådan nogle formuleringer: At andre forfatteres forglemmelser eller fravalg har givet ham selv muligheden for den aktuelle udgivelse.

Skribenter kaster sig nu engang ud i fortællinger på deres egen måde og giver så arvtagerne inspiration til flere fortællinger på andre måder.

Udgivelser om reformationens historie skal i hvert fald ikke indbefatte tjekken Jan Hus for enhver pris - helt som Tudvads egen bog klarer sig helt fint uden omtaler af vigtige tænkere som Anselm og den spændende Duns Scotus.

Læseren får for resten også flere hundrede navne på dansk med den tjekkiske version i parentes efter. En anden ville nok have samlet de tjekkiske ord på listeform til sidst og dermed virket knap så insisterende undervejs.

Hvis man har investeret i en så god og grundig bog som Peter Tudvads seneste, vil man ikke have sin velkendte uvidenhed revet i næsen hvert andet sekund.

Stadig mere spændende

Peter Tudvad er til gengæld blevet en stadig mere interessant forfatter gennem årene. Man får en stadig videre vinkel på hans emner og slipper ikke hans legendariske sans for detaljen af den grund.

 

Og hans bog om Jan Hus skal nok give anledning til debat her og der. Kætteren var for eksempel én af mændene bag den skændige udrensning af tyske tænkere fra Prag i 1409. Begivenheden endte i praksis som en kulturrevolution med tusinder af åndsofre og store skel mellem det østlige og vestlige Europa til følge.

Bogen fylder et hul, de færreste herhjemme anede eksistensen af - hvorfor Peter Tudvads kompromisløse pen i sidste ende gør den europæiske tanke en smule større og rigere for hver dag.

Peter Tudvad: »Jan Hus - kirke, korstog og kætteri«. Pris: 300 kroner. Forlag: People's Press. 336 sider. Illustreret.