Bestyrelsesformand om »De sataniske vers«: Det ville blive dårligt teater

At man ikke vil sætte »De sataniske vers« op på Det Kongelige Teater, skyldes alene kunstneriske hensyn.

ARKIVFOTO. Bestyrelsesformand for Det kongelige Teater Lisbeth Knudsen i Operaen søndag den 10. januar 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når nationalscenen ikke vil sætte Salman Rushdies kontroversielle »De sataniske vers« fra 1988 op som teater, bygger det alene på en kunstnerisk vurdering.

Det siger formanden for Det Kongelige Teaters bestyrelse, Lisbeth Knudsen.

Idéen om en dramatisering af den fatwa-ramte Salman Rushdies roman kom oprindeligt fra dramatikeren Hassan Preisler og instruktøren Moqi Simon Trolin.

Skuespilchef Morten Kirkskov bad siden Rushdies agentur om lov til at sætte stykket op. Det er de tanker, teatret nu har lagt i graven igen.

Hassan Preisler har erklæret sig »vred og skuffet« over teatrets beslutning. Den virkelige årsag skal efter hans opfattelse findes i frygt.

Men den udlægning afvises af bestyrelsens formand.

»Teatrets dramaturgiat har slet og ret vurderet, at der ikke var basis for en teaterforestilling. Forestillingen ville ikke få den kvalitet, man kan kræve af en nationalscene,« siger Lisbeth Knudsen.

»Vi skal kunne sætte både aktuelle og udfordrende ting op. Vi kunne også komme i en situation, hvor vi skulle spørge relevante myndigheder til råds af hensyn til sikkerheden. Men alt det har slet ikke været nødvendigt her. For teaterstykket har simpelthen ikke det niveau, vi har brug for. Det har heller ikke været spillet på teatre af vores størrelse andre steder i verden - sikkert af samme grund. Hvis man har læst »De sataniske vers«, så vil man vide, at den bog vil være meget vanskelig at omsætte til et teaterstykke.«

I har kort sagt ikke droppet planerne af frygt?

»Slet ikke. Beslutningen er taget på rent kunstneriske præmisser.«