Bestyrelsesformand: "Det Kongelige Teater er ikke i krise"

Operachef Sven Müllers meddelelse om, at han går før tid, kommer dagen efter, at ledelsen orienterede om nedbemanding i Det Kongelige Kapel.

»Der er ikke tale om nye besparelser,« fastslår Det Kongelige Teaters bestyrelsesformand, Lisbeth Knudsen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Operachef Sven Müllers meddelelse om, at han ønsker at forlade sin post i utide, kommer dagen efter, at Det Kongelige Teaters ledelse onsdag meldte ud, at der skal udmøntes yderligere besparelser på teatret. Denne gang i Det Kongelige Kapel.

Men der er ikke tale om nye besparelser, understreger bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen og afviser, at Det Kongelige Teater skulle være på vej ind i en ny krise.

»Det er i forlængelse af den økonomiske tilpasning, der sker som følge af den politiske aftale omkring Det Kongelige teater. Det er ikke en ny spareplan som sådan,« siger hun. »Det er implementeringen af den spareplan, som den tidligere bestyrelse startede med, og som den nuværende bestyrelse fortsætter impelemteringen af. Det er ikke en ny ekstra spareplan. Vi havde regnet med at kunne gøre det på én måde, nu er vi nødt til at gøre det på en anden måde. Og det er det, der nu (onsdag, red.) er blevet orienteret om i alle dele af huset«.

Er det rigtigt, at der nu, i stedet for at nogle medarbejdere kunne gå på pension, skal ske fyringer i Kapellet?
»Det er rigtigt, at der havde været regnet med en naturlig afgang – det kan vi ikke længere. Derfor må vi finde en anden måde at gøre det på. Det er en tilpasning af økonomien til det, der er den samlede ramme, vi har til Kapellet.«

Nu har der ellers været ro omkring teatret et stykke tid – hvordan ser du mulighederne for at få en ny operachef af international klasse, hvis Det Kongelige Teater er på vej ind i endnu en kritisk periode?

»Jeg vil gerne understrege, at Det Kongelige Teater ikke er i krise. Det Kongelige Teater lever mere end nogensinde op til det, vi skal i forhold til publikum og den politiske aftale,« siger Lisbeth Knudsen. »Der er nogle besparelser, der skal udmøntes, og nu er der truffet beslutning om, hvordan vi gør det i den næste fase. Efter min mening vil vi også i de kommende år have et meget stærkt Kongeligt Teater, som kan opfylde kravene i den politiske aftale.«

Er der flere besparelser, som skal implementeres?

»Det, der ligger nu, er fuldførelsen af den spareplan, bestyrelsen har kendt til, siden vi tiltrådte. Men hvis pludselig billetindtægterne svigter, eller der sker noget andet, vil det altid være ledelsens og bestyrelsens opgave at få pengene til at passe. Så vi er meget optaget af, hvordan vi kan sørge for i de kommende år at tjene flere penge selv til at supplere de bevillinger, der gives. Det er i høj grad det, vi nu står overfor.«

Så der ligger ikke flere tikkende bomber?

»Nej – det gør der sådan set ikke. Det her er en del af den gamle spareplan. Vi havde regnet med og forelagt for medarbejderne, at det kunne ske på en bestemt måde, og det kan det så ikke alligevel,« siger Lisbeth Knudsen.