Bestsellerforfatter kalder chatsbots for »forfattergerningens endeligt« – men sangeren Nick Cave har en helt anden holdning

Chatbotten ChatGPT har vist sig at kunne skrive eksamensopgaver på universitetsniveau og har også forsøgt sig med at skrive en sang i stil med Nick Caves tekster. Nick Cave selv kalder forsøget for en »grotesk hån«.

»Dommedag er på vej«, skriver Nick Cave på sin hjemmeside om den sang, som en fan har fået ChatGPT til at skrive i »Nick Cave-stil«. Arkivfoto: Anna Kurth/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Var det sådan, grøftegraverne havde det, da gravkoen blev opfundet?

Den nye chatbot, ChatGPT, som selv kan skrive tekster, har været stærkt omtalt de seneste måneder.

Flere medier har fået den til at skrive hele eller dele af artikler og nyhedsbreve, og ifølge professor mso Asmus Leth Olsen er der gået et gys gennem lærerværelserne, fordi chatbotten med lidt hjælp snildt kan skrive en dansk stil.

Det kan virke som en snarligt kommende revolution i måden, vi skriver tekster på, og denne signatur må da også indrømme, at fremtidsudsigterne som skrivende nyhedsjournalist ikke ser synderlig lys ud.

Bestsellerforfatteren Sean Thomas skriver nu i mediet The Spectator, at den kunstige intelligens er »the end of writing«, altså enden på forfattergerningen, eller selve det at mennesker skriver tekster.

Et resumé skrevet af kunstig intelligens

Som eksempel på ChatGPTs evner følger her dens uredigerede opsummering af Sean Thomas' tekst:

»Artiklen diskuterer de nye generationer af kunstig intelligens og spekulationerne omkring ChatGPT, en chatbot, der er blevet populær på kort tid. Forfatteren argumenterer for, at ChatGPT og dets avancerede efterfølgere vil medføre døden for traditionel skrivning, da computere er bedre til algoritmer, og derfor kan skrive bedre end mennesker. Forfatteren argumenterer for, at skrivning er over, og at det er tid til at pakke skriveredskaberne væk, da computere vil gøre det bedre,« skriver ChatGPT.

Det er for så vidt et nogenlunde resumé, omend sproget er præget af anglicismer, og der mangler en forklaring på, hvad der menes med algoritmer. Sean Thomas argumenterer nemlig for, at krimi- og spændingsbøger skrives efter algoritmer, eller ensartede fortællemæssige mønstre:

»Begyndelse-midte-slutning, og der er også regler om identifikationen af helte og skurke, afsløring af skjult information, variationer i tempo og drama og så videre,« skriver Sean Thomas. Han mener derfor, at den kunstige intelligens vil nå til litteraturen, efter at den har lært at skrive stile, ph.d.-afhandlinger og kedelige akademiske tekster.

Det sidstnævnte er allerede en realitet.

Anders Søgaard, der er professor i datalogi og filosofi ved Københavns Universitet, kunne for nylig fortælle, at ChatGPT kan løse eksamensopgaver på universitetet i flere forskellige fag. Dog kan teksterne kun skrives på middelniveau, udtalte han.

I forhold til mere kunstneriske tekster, er ChatGPT dog ikke helt i mål.

Nick Cave: ChatGTP er helvedes ild

Den australske sanger Nick Cave er i hvert fald rasende over robottens forsøg på at skrive en sang, der minder om hans tekster, skriver CNN.

»Det er et grotesk hån mod det at være menneske,« skriver Nick Cave på sin hjemmeside som svar til en fan, der havde slået ChatGPTs sangtekst op på siden.

Nick Cave skriver derudover, at han i det hele taget synes, at sangen er bullshit, altså forloren og/eller dårlig, men at der dog er en enkelt line, der tiltaler ham.

»I’ve got the fire of hell in my eyes«, altså »jeg har helvedes ild i mine øjne« på dansk.

»Sangen skulle være ‘i Nick Caves stil’, og det er på en måde sandt. Jeg har helvedes ild i mine øjne – og det er ChatGPT,« skriver Cave.

Modstanden mod ChatGPT kan minde lidt om de ting, man som barn i slutningen af 1990erne og gymnasieelev i 00erne hørte om internettet. Man skulle finde »rigtige« kilder, bruge bøger, gå på biblioteket og søge information på den gamle måde.

Trods alt er der vel næppe mange – heller ikke de tidligere grøftegravere – der savner at grave grøfter med skovle. Eller, som ChatGPT skriver det, efter at være blevet bedt om en poetisk afslutning på denne artikel:

»Så lad os ikke frygte for fremtiden

Men tage den med åbent sind,

For med kunstig intelligens som værktøj,

Kan vores skrivning aldrig dø.«