Bertel Haarder: Public service skal være mere kultur og færre nyheder

En af kulturministerens første handlinger i public service-debatten var at udlove en kasse øl til den person, der kunne finde et andet ord for public service. Dansk Kunstnerråd har netop overrakt ham 30 bud plus en opfordring om, at kunst skal fylde mere.

Kulturminister Bertel Haardel var ligesom alle andre deltagere iført maske ved Dansk Kunstnerråds event. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En nøgen kvinder slæber rundt på en kasse øl. Hun står på en drejende scene sammen med en række kunstnere fra forskellige kunstarter. De er samlet om noget så særpræget som en performance, der er skabt til ære for den kommende public service-aftale.

Et lille publikum, der alle bærer røde masker, kigger på. En af dem er kulturminister Bertel Haarder (V), og da de sidste toner og bevægelser på scenen ebber ud, får han overrakt den fyldte kasse.

Kulturministeren lovede tidligere på året en kasse øl til den person, der kunne finde et udtryk, der kan stå i stedet for public service, og på hver enkelt øl er der skrevet et bud på en erstatning.

Der står »lys over land« på den første øl, som ministeren trækker op.

»Det må være en tegn. Det er den bedste erstatning for ordet public service, som jeg har hørt indtil videre. »Lys over land« er meget bedre end det tomme og managementagtige »public service«,« siger en begejstret Bertel Haarder.

Performancen er blevet til på Dansk Kunstnersråds initiativ for at slå på tromme for, at kunst og kultur får en mere fremtrædende og forpligtende rollen i den kommende public service-aftale, der skal træde i kraft i 2018. Den er Bertel Haarder helt med på.

»Jeg har altid ment, at der var for mange nyheder og for lidt kultur. Der er jo ikke nok nyheder, og uvigtige nyheder kommer derfor til at fylde for meget. Kunst og kultur er derimod bestandigt og giver store oplevelser på mange planer.«

»Ingen repræsenterer kunsten«

Kunstnernes paraplyorganisation har også forfattet et manifest, hvor det blandt andet lyder: »Kunsten bidrager til den demokratiske udvikling i samfundet og kvalificerer den demokratiske debat, der forudsætter viden, dannelse, tilgængelighed og mangfoldighed.«

»Det public service-udvalg, som forhenværende kulturminister Marianne Jelved nedsatte, består kun af mediefolk. Ingen repræsenterer kunsten. Men vi mener, at det er vigtigt for kunsten at markere sig i debatten, fordi public service er et meget centralt område i forhold til kunstens og kulturens udvikling her i Danmark,« siger Bjarne W. Sørensen.

Han er talsperson for Dansk Kunstnerråd, som ønsker, at kunst og kultur får en meget mere markant plads i public service-aftalen.

»Kunst og kultur bliver oftest beskrevet med noget, der minder om hensigtserklæringer. Vi mener, at der er behov for at præcisere, hvordan kunsten og kulturen kan blive udviklet i public service-regi, og at det skal være forpligtende,« siger Bjarne W. Sørensen.

Dansk Kunstnerråd er ikke alene om at ønske nye perspektiver på public service-debatten. En anden gruppe er Det Afhængige Public Service Udvalg, som er alternativ og parallelt initiativ til Kulturministeriets public service-udvalg.

»Indholdsdebat er mærkeligt fraværende«

Det alternative udvalg består af en gruppe mennesker, der lever af public service – blandt andre Det Danske Filminstituts vicedirektør, Claus Ladegaard, TV 2s programchef, Thomas Breinholt, DR Nyheders stedfortrædende nyhedschef, Naja Nielsen, og Birgitte Fredsby, der er direktør for produktionsselskabet Made by Us.

»Vi har forskellige interesser i diskussionen om public service, men vi er enige om én ting. Diskussionen handler utroligt meget om institutioner, økonomi og DR, mens debatten om selve indholdet er mærkeligt fraværende. Hvad er public service? Og hvad vil vi med den? Vi har derfor arrangeret et par debatmøder for at sparke gang i indholds­debatten – og måske nuancere den lidt,« fortæller Claus Ladegaard fra DFI, som administrerer public service-puljen, som yder støtte til serier og enkeltprogrammer, der bliver sendt på de kommercielle TV-kanaler og TV 2.

Det Afhængige Public Service Udvalgs første debatmøde bliver afholdt torsdag og sætter fokus på nyheder og public service. Til marts vil det alternative udvalg afholde endnu et møde om underholdning.

»Hvis vi kan skubbe til debatten med de to arrangementer, vil vi planlægge nogle flere debatmøder. Det afhænger af resonansen, og om mediebranchen selv er interesseret i at diskutere på et mere indholdsmæssigt niveau og med et mere samfundsmæssigt perspektiv,« siger Claus Ladegaard.