Bertel bød på kaffe og kanon

Bertel Haarders Danmarks-kanon med ti danske værdier blev præsenteret tidligt mandag morgen med kaffe og korsang på Hovedbanegården.

Bertel Haarder delte kaffekrus med den nye Danmarkskanon ud på Københavns Hovedbanegård. Man kunne også få kaffe i koppen. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Københavns Hovedbanegård tidligt mandag morgen. Travle mennesker med rygsæk på ryggen, kuffert på slæb og kaffe eller den uundværlige mobiltelefon i hånden, på vej til arbejde, i skole, på rejse. Men pludselig lyder der korsang, Niels Brunse og Carsten Mørchs »God morgen, lille land!« – og dér står fhv. kulturminister Bertel Haarder med smil på læben, omgivet af TV-kameraer og pressefotografer og deler sin helt nye Danmarkskanon ud.

»Det var jo her på Hovedbanen, det hele begyndte den første mandag efter skoleferien,« siger han og mindes mylderet af skoleelever, der netop den dag var på vej på lejr- skole.

»Jeg antastede en 4. eller 5. klasse og spurgte, hvad de syntes, var det vigtigste, der har formet os i Danmark, og som skal med ind i fremtiden. Den allerførste lille dreng på 10-11 år sagde »Ramadanen – for i ramadanen skal vi være gode ved hinanden og gode ved de fattige.« Og den næste svarede, at det vigtigste er, at vi ikke har korruption i Danmark. Og netop tillid ligger meget højt på den liste, vi præsenterer i dag.«

Danmarkskanonen handler om de samfundsværdier, traditioner og bevægelser, som danskerne har fundet vigtigst at bringe med ind i fremtiden.

I sommerens løb blev i alt 2.425 forskellige forslag indsendt til hjemmesiden danmarkskanon.dk. De blev barberet ned til 20 overordnede værdier, som via en afstemning med flere end 300.000 afgivne stemmer nu er blevet til en Danmarks-kanon på ti værdier.

Nina Larsen er egentlig på vej til jobsamtale, men er standset op ved lyden af korsangen.

»Jeg synes, det er vigtigt at værne om danskheden, specielt i en verden, hvor vi er under stor indflydelse udefra, blandt andet fra EU,« siger den 24-årige jurastuderende. »Det har betydning, at man inddrager folk og hører, hvad de mener er vigtigt.«

48-årige Henrik Jensen arbejder med IT og er på vej til et seminar i Nyborg.

»Selvfølgelig er det ikke nye ord, men jeg synes, det er fint at få formuleret nogle værdier, vi alle sammen bør forholde os til, ligesom en virksomhed har et fælles værdisæt,« siger han. Personligt ser han foreningsliv og frivillighed som vigtige værdier.

»Jeg er selv meget aktiv som frivillig inden for blandt andet foldbold og håndbold. Foreningslivet er noget, der binder folk sammen på kryds og tværs, og det er jo meget vigtigt i disse integrationstider,« siger han. »I Jylland, hvor jeg kommer fra, spiller foreningslivet en stor rolle i mange mindre samfund, for eksempel når folk går sammen om at få bygget en hal – hvis man selv har været med til at skabe tingene, passer man også bedre på dem.«