Berømthed holdt en »The Handmaid's Tale«-kostumefest. Det skulle hun ikke have gjort

Realitystjernen og makeup-mogulen Kylie Jenner delte billeder fra en fest med tema hentet fra TV-serien »The Handmaids' Tale.« Det har fået amerikanske aborttilhængere til at gå hårdt til angreb.

»Smagløs«, »tonedøv«, »en fornærmelse«: Kylie Jenner er blevet udsat for en regulær shitstorm efter at have offentliggjort billeder og videoer fra sin »The Handmaid's Tale«-temafest. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS

Store dele af verden har ventet på sidste uges hypede premiere på tredje sæson af den skræmmende fremtidsvision »The Handmaid's Tale«, TV-serien baseret på den canadiske forfatter Margaret Atwoods roman af samme navn. Det  gælder også den amerikanske realitystjerne og forretningskvinde Kylie Jenner, som var så spændt på første afsnit af serien, at hun arrangerede en stor temafest for sine veninder i sit hjem i Hidden Hills, Californien, i forbindelse med sæsonpremieren på streamingtjenesten HBO.

»Praise be, ladies,« sagde Jenner i den video, hun lagde ud på Instagram med en hilsen til TV-serien.

»Velkommen. Vi skal se det første afsnit.«

Alle gæster var inviteret til at iføre sig de karakteristiske røde kapper og hvide kyser, de såkaldte »tjenerinder« tvinges til at gå rundt  i i den dystopiske TV-serie, hvor mænd reducerer fertile kvinder til underdanige fødemaskiner. Personale klædt ud som seriens kvindelige køkkenslaver, »Martaerne«, serverede drinks med opfindsomme navne som »Under His Eye Tequila« og »Praise Be Vodka«, ligesom værtinden bød på en eksklusiv middag og første afsnit på storskærm. Og selvfølgelig på masser af selfiemuligheder.

Sindene i kog

Men måske skulle Jenner og hendes veninder have været lidt mindre ivrige efter at dele billeder og videoer fra festen på de sociale medier. I hvert fald har en massiv shitstorm vendt sig mod dollarmillardæren. Mange mener, at seriens dystre temaer simpelthen er for alvorlige til at blive reduceret til en munter fest. En stor del af de kritiske tweets og opslag knytter Jenners manglende fornemmelse for det passende til den anti-abort-bølge, der i øjeblikket bevæger sig hen over store dele af USA, og som har sat sindene i kog.

Elizabeth Moss spiller hovedrollen i TV-serien »The Handmaid's Tale«, hvis tredje sæson havde premiere i sidste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: HBO Nordic.

Siden 1973 har kvinder haft retten til abort efter domfældelse i sagen Roe vs. Wade i USAs højesteret. Men mange frygter, at dommen vil blive omstødt af en mere konservativt sammensat højesteret under præsident Trump. Flere stater har allerede indført en mere restriktiv abortlovgivning, herunder Alabama, der sidste måned vedtog en lov, der stort set forbyder indgrebet - også selv om kvinden er blevet voldtaget eller udsat for incest - ligesom der varsles hårde fængselsstraffe til alle, der medvirker til svangerskabsafbrydelse.

Stenrige Kylie Jenner kritiseres for at glamourisere seriens alvorlige problemstillinger på en tonedøv og smagløst overfladisk facon.

»Kylie Jenner, der holder en fødselsdagsfest under temaet Handmaid’s Tale, er faktisk en perfekt analogi for, hvordan rige mennesker vil klare sig aldeles udmærket, hvis Roe vs. Wade bliver rullet tilbage, de vil altid finde en måde at have råd til og få adgang til abort. Det vil folk med lave indtægter ikke,« skrev for eksempel twitter-brugeren Natalie Green, der efterfulgte sit opslag med hashtagget »StopThe Bans«.

Skræksamfund

TV-seriens skræksamfund, hvor alle kvinder er frataget basale rettigheder, herunder retten til selv at bestemme over egen krop, er længe blevet knyttet til kampen for den fri abort i USA, som nogle mener minder mere og mere om fiktionens Gilead. Demonstranter, der går ind for at bevare adgangen til fri abort, klæder sig jævnligt i den karakteristiske dragt, seriens tjenerinder er påtvunget.

Skuespilleren Bradley Whitford, der giver liv til den uforudsigelige Commandor Lawrence i serien, har også været efter Jenner og refererede netop til dragtens nyvundne betydning:

»Ved du hvad, det kostume er så næsten ikonisk, og det er interessant at se, hvordan det er skiftet fra at være en slags symbol på undertrykkelse til nu, hvor serien skrider frem, at være et symbol på modstand, » sagde han på CBS-talkshowet »The Talk«. »Så ja, et cocktailparty lader til at ødelægge den betydning.«

Sammenligningerne med seriens dystre samfund blev også foldet fuldt ud i stor stil på sociale medier i forbindelse med Alabamas abortforbud.

Kylie Jenner gjorde sin entre ved den hypede Met Galla sidste måned i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE.

For eksempel skrev den demokratiske californiske senator Kamala Harris i en email til sine støtter: »At true læger, der tilvejebringer abort, med op til 99 års fængsel - dette er ikke en scene fra »The Handmaid's Tale«. Dette sker i Alabama - i vores land - i året 2019.«

Kylie Jenner har endnu ikke svaret på kritikken, men har fjernet alle spor af festen fra de sociale medier.

Hun har opnået verdensberømmelse med realityshowet »Keeping Up with the Kardashians« sammen med de øvrige medlemmer af familieklanen. 137 mio. følgere har hun på Instagram, og den gennemslagskraft har hun udnyttet optimalt i kommercielle sammenhænge. I en alder af kun 20 år var hun god for værdier til den svimlende sum af 900 millioner dollars, hvoraf størstedelen på rekordtid er resultatet af kosmetikfirmaet Kylie Cosmetics, som hun er eneejer af, og som på få år er blevet en svimlende succes. Men hun har tilsyneladende knapt så meget succes som festarrangør.

Kvinder, der har klædt sig i kostumer fra TV-serien »The Handmaid's Tale« demonstrerer i 2017 uden for Capitol Hill i forbindelse med republikankse planer om at beskære støtten til svangerskabsforebyggende initiativer.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Joshua Roberts.