Berømt maleri gjort rent med en hvid tornado

Restaurering af et Leonardo da Vinci-billede har været så effektiv, at det har ændret billedets karakter. Det har også delt internationale restaureringskredse.

Rengøringen af et Leonardo da Vinci-maleri har skabt furore i kunstverdenen, da rengøringstornadoen angiveligt blev lidt for effektiv. Til venstre ses maleriet før rengøring, til højre efter rengøring. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan også rense et billede for effektivt.

To af Frankrigs mest fremtrædende eksperter i ældre maleri er trådt tilbage fra en international rådgivningskomité på grund af uenighed om rengøring af et Leonardo da Vinci-billede.

Ifølge flere udenlandske medier vil de to kunsteksperter ikke kommentere deres beslutning, men den bunder i uenighed om, hvordan man bør restaurere et ældre maleri. Andre i komitéen fastholder således, at restaureringen, der har gjort maleriet påfaldende meget lysere, er i orden.

Historien er, at det omkring 500 år gamle maleri trængte til en rensning. Det er alle efterhånden enige om, skønt rengøring af billedet tidligere er blevet afvist af restaureringseksperter.

Kritikken af restaureringen går ud på, at rensningen har været for effektiv. Maleriet er ganske enkelt blevet for lyst i forhold til, hvordan Leonardo malede.

Maleriet, der er vurderet til 160 mio. pund, forestiller Jomfru Maria og Jesus i et bjerglandskab - en tilbagevendende scene i Leonardos madonna-fremstillinger - sammen med Anna, der er Marias mor. Hun fejres som en helgen i den katolske kirke og omtales ofte under navnet Anna selvtredje. I malerier gengives hun ofte siddende med Maria på skødet, der så har Jesus på sit skød - hvis han da ikke er optaget af at lege med et lam. Lammet er så gerne et symbol på Jesus, der uskyldigt blev ofret, for at menneskeheden kunne blive frelst. Scenen er et ofte genkommende motiv i billedkunsten.

Leonardo da Vinci blev født i den lille by Vinci nær Firenze i 1452. Som ung mand blev han sat i lære hos den store maler og billedhugger Verrocchio, og han arbejdede livet igennem for forskellige fyrster og konger i Firenze og ikke mindst i Milano, hvor han malede sit berømte nadverbillede. Han døde i 1519.

Netop nu - og frem til 5. februar - viser National Gallery i London en udstilling, hvor de fleste af Leonardos kendte malerier vises. Det nyrensede billede, der tilhører Louvre, er ikke med på udstillingen.