Berlins gadekunstnere driver gæk med hagekors-graffiti

Med nogle målrettede »penselstrøg« med en spraydåse bliver sjusket tegnede hagekors på mure i Berlin lavet om til myg, påskeharer, ugler eller blomster.

Graffiti-kunsterne lader hagekorsene indgå i nye motiver. Her et udpluk fra Legacy's video om #paintback-kampagnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Legacy
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hagekorset er forbudt som politisk symbol i Tyskland, men på trods af - eller på grund af - at det er ulovligt, bruges det flittigt som graffiti-motiv. I Berlin går andre gadekunstnerne nu til kamp mod det forhadte nazi-symbol efter devisen »med ild skal ild bekæmpes«.

»Engang var her et hagekors. Nu er her i stedet noget smukt,« skriver Ibo Omari, som står bag butikken Legacy Bln, der sælger spraymaling og andre artikler til gadekunst og som er samlingssted for den kunstneriske del af graffitimiljøet.

Sammen med andre graffitikunstnere er Omari gået i gang med at »lave had om til kærlighed« i kampagnen #paintback. I en video fra kampagnen kan man se en del af eksemplerne på genfødte hagekors, der bliver til uskyldige og positive billeder i byrummet.

Flere af #painback-billederne er lagt på Instagram, hvor man med større eller mindre lethed kan genfinde det oprindelige hagekors i det nye tegninger. Omari forklarer, hvorfor de ikke bare maler hagekorsene over:

»Vi vil svare igen på hadet på en frisk og humoristisk måde og sende det rædsomme budskab retur til afsenderen med kærlighed,« siger han til Die Welt.

Kampagnen, der er startet i Berlinger-bydelen Schöneberg, har ifølge Omari bredt sig til graffiti-miljøer i andre store tyske byer.