Berlingskes operaredaktør: Her er mine bedste anbefalinger til CPH Opera Festival

Verdensnavne veksler med »Den kongelige gæst« og gratis morgensang med kendte på scenen. CPH Opera Festival begynder for alvor i dag - læs her om nogle af de spændende tiltag.

CPH Opera Festival har musik for alle ganer - og ikke al foregår udendørs. Foto: Olafur Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De næste dage i hovedstaden tegner både festligt og vemodigt: CPH Opera Festival 2019 bliver den sidste med Peter Lodahl som direktør:

Verdenssangeren begynder som chef for orkestret Copenhagen Phil og må give stafetten videre. Festivalen har i hans tid vokset sig bedre og bredere end nogensinde og måtte rigtig gerne gøre det samme fremover.

Operaredaktøren her har valgt syv arrangementer ud af overvældende mange og anbefaler varmt et kig på operafestival.dk med hele programmet. Og selv om meget af musikken faktisk spiller inden døre, så lad os håbe på vejret. CPH Opera Festival er alt mellem himmel og jord - så de to ting skulle nødig stå i ét!

Bo Skovhus er den venlige baryton med de sommetider lidt outrerede roller - som her i »Die Eroberung von Mexico« på Salzburg Festival for et par år siden. Foto: EPA/BARBARA GINDL Fold sammen
Læs mere
Foto: BARBARA GINDL.

Italiensk for viderekomne

Herren sætter sin elskede på en piedestal. Damen har lidt mere jordnære krav til kærligheden og virker sjældent tilfreds. »Italienisches Liederbuch« af Hugo Wolf er kort sagt tæt på virkeligheden og altid et lyt værd.

Gak til Børssalen denne fredag aften kl. 19.30 og hør østrigerens dejlige sange med norske Kari Postma og vor helt egen Bo Skovhus plus den stadig mere lovende Christian Westergaard ved tangenterne.

Dramatikeren og instruktøren Christian Lollike under en prøve på "Don Juan". Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Hvis du orker

Jeg går som regel langt uden om bearbejdelser af kendte operaer. Genierne har gjort sig umage og skal ikke hules ud eller bruges til egne formål.

Hvis man vil noget nyt, kan man selv skrive noget nyt - sådan som de gamle komponister jo gjorde det. Udgaven af Mozarts uforlignelige »Don Juan« er på den anden side overladt instrutøren Christian Lollike og komponisten Mads Brauer og kunne derfor godt vise sig helt fin.

Så hvis du orker et enestående værk skåret ind til fire sangere og tre instrumenter og udvidet med både akrobat og sabelsluger, er premieren søndag aften på teatret Sort/Hvid i Staldgade det helt rigtige.

Sten Byriel har haft en lang og glorværdig karrie på Det Kongelige Teater og kan høres som gal konge på operafestivalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN ALS.

Gal konge med rigtig solist

Jeg var violinist for længe siden og ikke ret god til det. Men jeg medvirkede da i indtil flere produktioner af »Eight Songs for a Mad King« og skal aldrig glemme de aftener.

Peter Maxwell Davies' skelsættende enmandsdrama fra 1969 om kong Georg 3.s trængsler efterlader alle på gulvet i en sælsom stemning.

Hør værket søndag eftermiddag i Johan Klint Sandbergs opsætning med selveste Sten Byriel som den sindsforstyrrede monark og virtuoserne fra Ensemble Storstrøm på instrumenterne.

Brit-Tone Müllertz har en voksende karriere i udlandet og samtidig bevaret begge ben på jorden. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

Vores ydmyge sangstjerne

Brit-Tone Müllertz er kåret til Årets operatalent. Mange af hovedstadens operaelskere vil huske hende fra relativt beskedne sammenhænge for børn med videre. De vil så samtidig have stået tilbage med en bestemt fornemmelse - at synger hende med det sammensatte navn ikke helt utrolig godt?

Og jo, den danske sopran er for længst blevet opdaget af de store steder sydpå og har sådan set bare bevaret sin realistiske og jordnære skikkelse.

Hendes program på mandag kl. 17 i Børssalen med Thomas Bagwell ved klaveret ligner ganske enkelt et must og bliver endda gentaget i Konzerthaus Berlin til november!

Peter Lodahl er afgårende direktør for festivalen og sminkes her til en prøve på operaen La Bohème - som han i øvrigt optræder med senere på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

De bliver for dyre om lidt

Hvad skal fans af noget så ordinært som topsangere med stort orkester i en ganske almindelig koncertsal vælge? De skal med øjeblikkelig virkning skaffe billet til lørdag kl. 19.30 og høre Nino Machaidze og Levy Sekgapane synge italiensk.

Begge sangere er aldeles forrygende - Nino sprang ind for Anna Netrebko for nylig! - og kunne meget vel blive for dyre til København inden længe.

Man får for resten også Tivoli Copenhagen Phil bag nodestativerne og Peter Lodahl himself som konferencier ved mikrofonen og ser altså et orkester og dets kommende chef i samarbejde.

Joy Mogensen er ny kulturminister og special guest star under operafestivalens altid så dejlige morgensang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Joy Morgensang

Nogle af festivalens mest originale arrangementer koster ikke en krone. Jeg er selv ret begejstret for morgensangen kl. 9 foran Wilhelm Scenen ved Torvehallerne og vil sikkert stå der indtil flere gange i den kommende uge.

Den altid så levende Mathias Hammer vil agere både pianist og konferencier og lede alle os morgensure plus spændende gæster gennem danskernes sangskat - og hvem ved: Når kulturminister Joy Mogensen har været forbi på torsdag, vil hun måske skifte navn til Joy Morgensang!

Henrik Pontoppidan kom på alles læber i forbindelse med filmatisering af »Lykke-Per« for nylig - men han har skrevet meget andet! Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED. RIISE.

Ikke kun »Lykke-Per«

Festivalen har de seneste år haft glemt musik af danske komponister som speciale. »Den kongelige gæst« af Hakon Børresen og Svend Leopold bygger på Henrik Pontoppidans erotiske novelle og sættes op for første gang i en menneskealder!

Et hold yngre talenter af fineste slags er instrueret af Ida Fogh Kiberg og bevæger sig rundt i Guido Paevatalus scenografi - alt sammen onsdag og torsdag i Arbejdermuseets hyggelige festsal.