Berlingske søger billeder fra besættelsestiden

Gemmer dit fotoalbum på billeder og ufortalte historier fra besættelsen og befrielsen under Anden Verdenskrig, lyder her en opfordring til at dele dem med os.

Nazityske soldater marcherer i Haderslev 9. april 1940. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

9. april er en skelsættende dato i danmarkshistorien. Det var den forårsmorgen, da tyskerne angreb Danmark. Den morgen, hvor danskerne vågnede op i et land, der var blevet besat på få timer.

De tyske tropper overskred den sønderjyske grænse lidt over klokken fire. Næsten samtidig i København fik den daværende danske udenrigsminister, P. Munch, overrakt dokumenter fra den tyske regering, som krævede øjeblikkelig dansk overgivelse. Den (overgivelsen) kom få timer senere, og nyheden nåede frem til de kæmpende soldater i Sønderjylland omkring klokken otte.

Nogle danskere havde set de tyske fly i luften, andre havde fundet flyvebladene med »Oprop«, som besættelsesmagten kastede ud over marker og gader.

Der var dog også dem, som ikke havde hørt et eneste skud eller fået det mindste tegn, før nazisternes flag blev hejst over Danmark, og vores land var besat.

Torsdag er det 75 år siden. Det markerer vi på Berlingske sammen med fejringen af 70-året for Danmarks befrielse 5. maj. Historien kender vi efterhånden, men med jeres hjælp kan vi komme endnu videre.

Derfor vil vi her på Berlingske bede vores læsere om hjælp til at fortælle nye historier og vise nye sider fra tiden omkring besættelsen og befrielsen.

Sådan deler du dine billeder

Gemmer dit fotoalbum på billeder fra perioden, som du gerne vil dele med andre læsere, så send dem til os på b.dk/9april med en titel og en kort tekst.

b.dk/9april finder du også en vejledning i, hvordan du deler dine billeder med os. Herefter udvælger vi de bedste, som bl.a. vil kunne ses på vores websites.

Vi glæder os til at se dine billeder og håber, vi sammen kan finde frem til nye sider af Anden Verdenskrig, som den tog sig ud i Danmark.