Berlingske-pris for at afsløre isens hemmeligheder

Omgivet af kvinder og mænd i grønlandske folkedragter modtog professor og isforsker Dorthe Dahl-Jensen i går Den Berlingske Fonds Hæderspris.

Den provokerende ener Clement Kjersgaard og isforsker Dorthe Dahl-Jensen modtog i går hver 100.000 kroner og en skulptur for deres indsats i hhv. journalistik og klimaforskning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommer efter sommer gennem mere end 30 år har Dorthe Dahl-Jensen tilbragt inde midt på den grønlandske indlandsis.

Fra det kolde dyb har hun medvirket til at hive kilometervis af iskerner op, hvorved hun og hendes forskerkolleger har kunnet afsløre utallige hemmeligheder om Grønlands og hele verdens klimahistorie titusinder af år tilbage i tiden.

I går blev den 54-årige professor, isforsker og leder af Center for Is og Klima under Københavns Universitet hædret for sin utrættelige indsats i klimaforskningens tjeneste. Avisen, du sidder med, hædrede hende nemlig med Den Berlingske Fonds Hæderspris på 100.000 kr. under et stemningsfuldt arrangement i dagbladets konferencesal.

Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen, begrundede pristildelingen med følgende ord:

»Dorthe Dahl-Jensens formidling er nuanceret, seriøs, letforståelig og præget af dyb indsigt og engagement.« Chefredaktøren tilføjede, at »hendes forskning i fortidens klima har givet os et enestående indblik, som vi kan bruge til at forstå nutidens klimatiske udfordringer og risici. Hun har engageret sig levende i formidlingen af forskningens resultater og i at engagere unge nye forskningstalenter i netop dette område.«

Dorthe Dahl-Jensens grønlandske forskerbaggrund blev på smukkeste vis understreget, da hun efter selve prisoverrækkelsen blev mødt af det store grønlandske kor Aavaat klædt i grønlandske nationaldragter og med stemningsfulde sange fra de hvide vidder.

Klimaet er blevet noget, man »tror« på

Prismodtageren indledte med at fortælle, at hun under sine foredrag om klima ofte bliver mødt af en i hendes øjne besynderlig skepsis:

»Klimaet er blevet noget, man »tror« på, lidt i stil med religion, som jo er en tro, som man ikke gerne ændrer holdning til. For en forsker og en ekspert er det fascinerende og også til en vis grad uforståeligt, at klimaviden bliver betragtet således.«

Derefter forklarede professoren, at hun og andre klimaforskere først og fremmest fremlægger veldokumenterede observationer, f.eks. at den globale temperatur er steget med 0,57 grader ift. perioden 1950-80, eller at atmosfærens koncentration af drivhusgasser er steget til det højeste niveau i 800.000 år.

»Og så kan man blive mødt af reaktionen: Det tror jeg ikke på. Det er uforståeligt.«

Dorthe Dahl-Jensen understregede, at hun arbejder med tre begreber, som det er vigtigt at skelne imellem: Faktuelle observationer, velforståede fysiske processer samt væsentligt mere usikre forudsigelser/prognoser af fremtidens klima.

Hun fortalte endvidere, at de grønlandske iskerneboringer har afsløret, at i den ca. 100.000 år lange istid, der sluttede for godt 10.000 år siden, var der 25 begivenheder, hvor meget pludselige klimaopvarmninger skete over kort tid. Og hun advarede om, at med de klimaforandringer, der finder sted i dag, »kan klimaet bevæge sig ind i nye og ukendte tilstande«.

Dorthe Dahl-Jensen føler sig meget beæret over at modtage hædersprisen, men prisbeløbet vil hun dele med sine kolleger og studerende. Hun ønsker nemlig at investere pengene i en ganske særlig og meget pædagogisk globus til sit institut. En kuglerund elektronisk skærm, der f.eks. kan indstilles til at vise klodens vejrprognoser, Jordens havtemperaturer eller de globale middeltemperaturer gennem de seneste årtier.

Dorthe Dahl-Jensen havde medbragt store dele af sin familie til den festlige lejlighed: Ægtemanden Jørgen Peder Steffensen, der også er isforsker, tre af parrets fire børn samt søsteren Trine Dahl-Jensen, der er seniorforsker og jordskælvsekspert ved GEUS under Københavns Universitet.

Foruden checken fik prismodtageren en skulptur af kunstneren Astrid Søe, og den forestiller, som Lisbeth Knudsen sagde, selvfølgelig en avislæser.