Berlingske får nye striber: »Politik har klart fået et mere cirkusagtigt præg med politikere som Zenia Stampe og Joachim B. Olsen«

Fra fredag får Berlingske et helt nyt tegneserieunivers, når »Ni til fem« og »Hårdt mod hårdt« udstiller danskernes hverdag og politik.

Pernille Bønløkke Toustrup, Søren Dürr, Anders Morgenthaler og Michael Christiansen er de kreative bag new creations, der fra i dag skal levere Berlingskes to nye tegneserier, »Ni til fem« og »Hårdt mod hårdt«. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra og med i dag får Berlingske to nye striber, »Ni til fem« og »Hårdt mod hårdt«, der er specielt udviklet med blik for avisens kræsne læsere, og som skal erstatte »Hagbard« og »Pondus«.

Bag begge striber står firmaet new creations (med moderne små initialer!), der ledes af Anders Morgenthaler og Pernille Bønløkke Toustrup; en virksomhed, der leverer striber til flere end 400 aviser over hele verden.

»Vi er mestre i at lave universer, som læserne får loyalitet over for, at det med andre ord bliver det første, de lige skal bladre hen til, når de får avisen i hånden,« siger Anders Morgenthaler, der gerne køber titlen som virksomhedens »Walt Disney«.

»Og hvis Anders er Walt Disney, så er jeg Anders And,« siger Pernille Bønløkke Toustrup, der får det daglige opsyn med stribernes forfattere og fælles tegner, Kasper Lundsfryd.

Nogle læsere vil måske notere sig, at Anders Morgenthaler lægger efternavn til Politikens tegneserie »Wullfmorgenthaler«, men Berlingskes læsere skal ikke frygte, at denne publikations salonsocialistiske holdninger vil sive over i indeværende avis via de nye tegneserier.

»Det, kan jeg garantere, ikke vil ske. Først og fremmest fordi det ikke er de samme mennesker, der står bag serierne til Berlingske,« siger Anders Morgenthaler.

Berlingskes nye serier bliver skrevet af to standupkomikere, Søren Dürr, der står bag kontorsatiren »Ni til fem«, og Michael Christiansen, der skal spidde døgnets nyheder i den politiske stribe »Hårdt mod hårdt«.

Kageordning og kontorlandskab

»Ni til fem« følger to snart midaldrende kontormænd Ole og Steffen, der arbejder i en mellemstor jysk virksomhed. De er stærkt kuede af deres chef, Hanne, men bruger ikke desto mindre en væsentlig del af deres arbejdstid på sociale medier og med computerspil.

(Artiklen fortsætter under billedet)

»Vi har besluttet, at Ole og Steffen arbejder i et firma, der er stort nok til, at man kan gemme sig lidt uden dog helt at kunne forsvinde. Sagt på en anden måde, så har firmaet en kageordning, der dækker alle medarbejdere. Til gengæld er det et job i sig selv at købe kage til alle, når man står for tur i ordningen. Og en ikke helt ringe udskrivning, selv om man køber den billigste roulade på tanken,« siger Søren Dürr.

Et kontorlandskab er et glimrende miljø at bruge til hverdagssatire, mener folkene bag serien.

»Komikken opstår i den dér akavede tilpasning, der må ske, når medarbejdere er tvunget til at opholde sig sammen i løbet af en arbejdsdag. Ole og Steffen er henholdsvis sælger og IT-mand, og derfor har de heller ikke de samme interesser at pleje på arbejdspladsen. Derved opstår nogle dynamiske gnidninger, som de fleste kontorarbejdere vil kunne nikke genkendende til,« siger Anders Morgenthaler.

Svært at overgå virkeligheden

Standupper Michael Christiansen skal skrive materialet til »Hårdt mod hårdt«, der er et ambitiøst projekt med at lave døgnaktuel satire i stribeform.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Berlingskes nye tegneserie »Hårdt mod hårdt« Fold sammen
Læs mere

Den satiriske brod er rettet mod politikere og andre mediepersoner, men også mod de medier, som danskerne kender dem fra. Omdrejningspunktet er talkshowværten Jim, som Michael Christiansen betegner som en blanding af Martin Krasnik og Adam Holm.

Jim går i clinch med sine gæster, og af de striber, som undertegnede har fået lov at se på forskud, drejer det sig blandt andre om en let svedende Lars Løkke Rasmussen, en hashrygende Yahya Hassan og en overlegen Thomas Blachman, der dog bliver en smule rystet, da han ikke selv kan huske, hvem der vandt »X Factor«.

Michael Christiansen erkender, at det kan være vanskeligt at lave politisk satire, der overgår virkelighedens politiske debat.

»Politik har klart fået et mere cirkusagtigt præg med politikere som Zenia Stampe og Joachim B. Olsen, og vi er nødt til at gå til grænsen for at holde trit,« siger Michael Christiansen, der ikke vil sætte politisk mærkat på den humor, som »Hårdt mod hårdt« skal levere.

»Det bliver en mere universel tilgang, hvor det vigtigste er, at det bliver sjovt.«

Kommer der til at være Muhammed-tegninger i serien?

»Nok ikke så mange Muhammed-tegninger men helt sikkert noget satire om, hvor absurd holdningen til ytringsfriheden udvikler sig. Som for eksempel, når alle går til kamp for retten til at sige alt, lige indtil en demonstrant hiver et Tibet-flag under Kinas statsbesøg,« siger Michael Christiansen.

»Ni til fem« og »Hårdt mod hårdt« begynder fredag i Berlingske og på b.dk. Tag godt imod dem. Deres skabere er ikke nye i trafikken, men det er første gang, at de optræder i Berlingske.