Berlinale-instruktør gjorde nar af islam-frygt

Den finske filminstruktør Aki Kaurismäki kom i clinch med pressen efter præsentation af sin flygtningevenlige film.

Den finske filminstruktør Aki Kaurismäki (til højre) og den syriske skuespiller Sherwan Haji ved pressekonferencen efter visningen af Kaurismäkis film »The other side of hope«. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Flygtninge- og migrant-krisen i Europa blev tirsdag omdrejningspunktet for en følelsesladet pressekonference på filmfestivalen i Berlin, hvor den finske filminstruktør Aki Kaurismäki gentagne gange plæderede for, at Europa skulle begynde at behandle flygtningene mere menneskeligt.

Den holdning var der stor velvilje for blandt de hundreder af journalister, der netop havde set  Kaurismäkis film “The other side of hope”, der med instruktørens underspillede humor fortæller om en syrisk flygtning, der smugler sig ind i Finland, liggende gemt i lasten på en kulfragter.

Selvom det engelske sprog knasede lidt for den 59-årige instruktør, lykkedes det ham ikke desto mindre at få salen til at grine ad en russisk journalist, der var tydeligt mere kritisk end flertallet over for filmens flygtningevenlige linje.

- Hvad mener De om islamiseringen af Europa? spurgte journalisten, hvilket fik Kaurismäki til at lade som om han misforstod spørgsmålet.

- Islandiseringen af Europa? Den er jeg ikke bange for. Ganske vist klarede Island sig glimrende ved EM i fodbold, men jeg tvivler på at det ligefrem kommer til en islandisering af Europa, sagde Kaurismäki.

Journalistens spørgsmål fik flere ukvemsord af de øvrige tilstedeværende, og i et opfølgende spørgsmål fra en anden journalist, blev hun bedt om at rejse til Alaska, hvor der der er mindre risiko for at møde flygtninge.

“The other side of hope” deltager i Berlinalens konkurrence om Guldbjørnen, og er anden del af Aki Kaurismäkis såkaldte “Havnebys-trilogi”, som han iøvrigt på pressekonferencen omdøbte til sin “Flygtninge-trilogi”.

Aki Kaurismäki lagde ikke skjul på sine intentioner med trilogien, selvom han også udtrykte tvivl om, hvorvidt spillefilm overhovedet kan ændre folks holdninger.

- 30.000 unge syriske flygtninge er kommet til FInland, og holdningen til dem er blevet uudholdelig. Jeg ønsker, at mine landsmænd skal forstå, at flygtninge er ligesom os selv. Vi blev selv flygtninge i Finland under russernes invasion, og imorgen kan det blive nogle andre, sagde Aki Kaurismäki, som derefter opfordrede sin finske skuespiller Sakari Kuosmanen til at synge en af deres hjemlands vemodige sange.

Sangen var på finsk, og varede adskillige minutter, og fik stort bifald.