Bergmans svenske hus sat til salg i Hollywood

Bergmanstiftelsen, der varetager den svenske filminstruktørs eftermæle, håber, at en velhavende amerikansk filmfan skal overtage huset på Farö.

Arkivfoto: Gunnar Seijbold Fold sammen
Læs mere

»Bliv en del af Bergmans eftermæle«.

Med denne annoncetekst i filmbladet Variety forsøger Bergmanstiftelsen, der varetager den kulturelle arv efter Sveriges store filmkunstner, at lokke Hollywoods store filmskabere til at investere i Bergmans nu tomme hus på Farö.

Stiftelsen håber, at en af Ingmar Bergmans talrige fans i Hollywood vil være med til at overtage ejendommen, der inklusiv Bergmans private biograf står til en samlet pris på omkring 10 millioner kroner, og omdanne stedet til et »kreativt værksted for filmskabere«.

På Farö bliver der i forvejen afholdt en årlig Bergman-festival.

Bortauktioneringen af Bergmans hus og indbo har vakt skandale i Sveriges kulturliv, der anklager Sveriges regering for ikke at gøre tilstrækkeligt for at beskytte landets kulturelle arv.

Flere af Bergmans ejendele, heriblandt hans Lanterna Magica-lampe, der ifølge ham selv satte filmkarrieren igang, samt rekvisitter fra film som »Persona«, bliver sat på offentlig auktion den 28 september.