Bergman som de husker ham

En stor kunstner
Skuespilleren Ghita Nørby kendte både professionelt og personligt Ingmar Bergman.

»Jeg er uhyre berørt af, at han ikke er her mere. Jeg har altid haft en løbende kontakt med Ingmar Bergman. Mest fra min side men også fra hans. Han har jo betydet noget for hele vores stand og vores kulturarv. Han var alt det som den gamle skole står for, der for mig er det vidunderligste, der findes: Fordybelsen, latteren og humoren, samtidig med alvoren,« siger hun til Ritzau.

Skabte respekt
Benny Fredriksson, leder af Stockholms stadsteater.

»Bergman er og bliver den største instruktør, Sverige har haft. Hans betydning for svensk teater og film kan ikke betones nok. Uden hans store kunstneriske evner og person ville teater og film ikke have fået så stor respekt hos det store publikum og hos magthaverne. Man tror nogle gange, at han kun skabte sine egne værker, men også når det gælder kulturpolitik, har han været utrolig vigtig,« siger han til Dagens Nyheter.

Han var en ven
Den amerikanske instruktør Woody Allen har ofte udtrykt sin beundring for Ingmar Bergman.

»Han var en ven og helt sikkert den bedste instruktør i min livstid. Jeg blev fantastisk ked af det, da jeg hørte at Ingmar er gået bort,« siger Woody Allen til det svenske aftonbladet.se. I 1988, da Bergman fyldte 70, kaldte Allen ham for »den største filmskaber, siden filmkameraet blev opfundet«, og han har ofte fundet inspiration til sine egne Manhattanbaserede film i Bergmans værker.

Sikke et livsværk
Skuespilleren Henning Moritzen kendte Bergman personligt og professionelt og var med til at overtale ham til at sætte »Misantropen« op på Det Kongelige Teater i 1973.

»Sikke et livsværk. Bergman har betydet næsten alt for filmhistorien. Det har spøgt meget i hans hoved, det der med døden og livet. Han lægger et fint livsværk bag sig. Mange har talt om ham som en diktator, men det kan jeg slet ikke genkende. Der var en dejlig stemning og aldrig stress og jag. Han var meget lyttende til skuespillerne,« siger Henning Morizen til Ritzau.

Fascinationen af skuespillerne
Ingmar Bergman har ofte instrueret på den svenske nationalscene Dramaten i Stockholm, hvor der i går blev flaget på halvt.

»Han har givet dette teater et internationalt renommé. Når folk i udlandet ikke rigtigt vidste, hvem vi er, så sagde jeg altid: The Ingmar Bergman Theatre. Så vidste de det. Det unikke ved Bergman var hans ekstremt besatte fascination af, hvad en skuespiller er og kan. Hans fokus på mennesket. Han forbandt den klassiske historiefortælling med moderne psykologi,« siger Dramatens chef Staffan Valdemar Holm til Dagens Nyheter.