Bergman skabte sin egen epilog

Film- og teaterinstruktøren Ingmar Bergman led af dødsangst, men arrangerede alligevel gravplads på øen Fårö, som han de sidste år sjældent forlod.

Foto fra 1960erne af Ingmar Bergman. De kommende dage kan man få et tilbageblik på film- og teaterinstruktørens liv og værk på svensk TV. Foto: AFP/Pressens Bild Fold sammen
Læs mere

Bergman bliver på sin elskede ø.

Film- og teaterinstruktøren, der sov stille ind mandag morgen, havde forinden sørget for at reservere en gravplads på Fårö ved Gotland, som han allerede forelskede sig i i starten af 60erne. Begravelsen kommer derfor til at foregå i Fårö kirke, men der er endnu ikke fastsat et tidspunkt, og det vil kun blive med deltagelse af den nærmeste familie og venner.

»Han ville have det enkelt, og han har i allerhøjeste grad sit hjerte på Fårö. Han ville ikke tage herfra,« siger forfatteren og svigersønnen Henning Mankell til den svenske avis Expressen.

Selvom Bergman led af en angst for døden, forberedte han sig alligevel på den, og da han regnede med, at offentligheden ville være nysgerrig efter at kende hans liv, skilte han sig af med alt det, han mente var for personligt.

»Jeg efterlader mig intet...Jeg organiserer min egen epilog,« sagde han i 2004 til den svenske radiokanal P1.

Ingmar Bergman tilbragte sine sidste år tilbagetrukket på Fårö i selvvalgt ensomhed og forlod ikke gerne huset. Én gang om året samledes familien påøen, men ellers var han ikke meget for at få besøg.

»Jeg respekterede, at han trak sig tilbage til ensomheden på Fårö. Jeg har ikke set ham i mange år. Vi plejede at ringe til hinanden hver uge, men på det sidste har vi ikke talt så meget sammen,« fortæller vennen Jörn Donner, der var producent på filmen »Fanny och Alexander«, til Expressen.

Siden oktober sidste år har Bergman haft hjælp i huset døgnet rundt, og han var i den sidste tid sengeliggende og hårdt præget af sygdom. Datteren Linn Ullmann fløj søndag fra Norge til Fårö, da hun havde på fornemmelsen, at hendes far ikke havde langt igen og nåede derfor lige at sige farvel, inden han tidligt mandag morgen sov ind.