Bente Scavenius har også faret vild

I sin fine og letlæste essaysamling om blandt andet at miste orienteringen indkredser Bente Scavenius noget centralt om kunst og natur - og om at glædes over begge dele.

Hvis man nogensinde har truffet Bente Scavenius - måske hørt hende holde foredrag eller oplevet hende medvirke i kunstquizprogrammer på TV - er det umiddelbart vanskeligt at forestille sig, at hun kunne fare vild.

Det har hun imidlertid gjort et par gange, fremgår det af hendes charmerende essaysamling »Erindringsbilleder«, udgivet i anledning af 70-årsdagen. Og hun gør det på steder, hvor hun ellers færdes hjemmevant: På fastlandet ud for Venedig ligger en række pragtfulde villaer, tegnet af den italienske mesterarkitekt Andrea Palladio.

Under en vandring i labyrinten i haven omkring Villa Pisani farer Bente Scavenius vild. Med det resultat at hun efterfølgende kommer for sent til et besøg i en anden af de Palladio-villaer, hvortil det er meget vanskeligt at få adgang uden helt særlig aftale.

Situationen løses, og besøget i Villa Valmarana dei Nani bliver et lykkeligt møde med en ældre italiensk aristokrat, som viser hendes stedets kunstskatte. År efter vender hun tilbage og opdager, at greven i mellemtiden er blevet senil, så den lykkelige erindring ændrer sig til en trist historie, og forfatteren konkluderer, at sådan er livets labyrint så uforudsigelig.

Men allerede som barn farer Bente Scavenius vild i sit elskede mønske landskab, da hun finder et område, hun kun er i dén ene gang. Det er en fortryllet have, få mennesker får mulighed for at opleve. Og man kan ikke finde den igen, hvis man én gang har været der.

Smukt og ligefremt

Ikke noget under, at Bente Scavenius livet igennem har været på jagt efter fortryllende landskaber. Det har hun skrevet om i adskillige af sine bøger, og i »Erindringsbilleder« mere end antydes det, at landskabet har været en vigtig indgang til hendes arbejde som kunsthistoriker. Flere af teksterne – blandt andet om guldalderen – kredser da også om landskabets betydning for maleriet.

Noget tilsvarende gør sig også gældende i hendes analyse af et af kunsthistoriens mere gådefulde billeder, »La Tempesta« af den venetianske renæssancemaler Giorgione, der som noget nyt netop arbejdede med landskabet som betydningsbærende element i maleriet.

Derfor kan det heller ikke undre, at også Karen Blixen, der var maler, før hun blev forfatter, er genstand for Bente Scavenius’ interesse. Det var Karen Blixen, der bemærkede, at det er gennem malernes fortolkning, man kan lære et landskabs særlige natur at kende.

Sådan udgøres samlingen, der består af tekster trykt her og der gennem årene, af enkeltnedslag i store kunstoplevelser blandet med uforudsigelige ting som glæden ved et noget overraskende leksikon fra 1930erne, udgivet af en amerikansk sæbefabrikant.

Bente Scavenius skriver et meget smukt dansk – og hun skriver ligefremt og informativt. Adskillige af teksterne – ikke blot om guldalderen, men for eksempel også om det moderne gennembrud – tjener ligefrem som introduktioner. På den måde samler »Erindringsbilleder« sig til en fin læseoplevelse, der om noget kredser om, hvordan man finder vejen gennem landskabet. Og billedkunsten og livets labyrint.

Titel: Erindringsbilleder. Forfatter: Bente Scavenius. Sider: 206. Pris: 250 kr. Forlag: Strandberg Publishing.