Bent Fabricius-Bjerre hædres med fornem pris

Komponist og pianist Bent Fabricius-Bjerre er tirsdag blevet tildelt Den Berlingske Fonds Hæderspris, mens journalist og forfatter Jakob Sheikh er blevet tildelt Den Berlingske Fonds Journalistpris. Begge hædres for at have udrettet noget ekstraordinært til glæde for det danske samfund.

Foto: Niels Ahlmann Olesen

Den Berlingske Fond har tirsdag eftermiddag uddelt priser til to betydningsfulde danskere, komponist og pianist Bent Fabricius-Bjerre samt journalist og forfatter Jakob Sheikh.

Bent Fabricius-Bjerre modtager Den Berlingske Fonds Hæderspris på 100.000 kroner, der hvert år uddeles til en person, som har ydet noget usædvanligt til gavn og glæde for det danske samfund. Hædersprisen får han for at have beriget det danske samfund med sin musik og sin innovative forretningssans.

»På en særegen, formentlig unik dansk måde, har Bent Fabricius-Bjerre formået at forene det folkelige og det mere krævende. Han har været en improvisator, der i mangfoldige situationer har været i stand til at gribe en idé og gøre den til virkelighed gennem energi og vedholdenhed,« siger Mads Bryde Andersen, formand for Den Berlingske Fond ved prisoverrækkelsen.

I selskab med kongelige og statsministre

Bent Fabricius-Bjerre har desuden været en stor inspiration for mange og sat sig dybe spor i flere danske generationer, lyder begrundelsen.

»Jeg vil gerne sige tak for den flotte pris og de gode ord, jeg fik med på vejen. Jeg blev glad, da jeg blev ringet op, men også lidt forundret. Jeg følte mig som Jeppe, der vågnede i baronens seng. Drømmer jeg eller er jeg vågen?,« siger prisvinderen og fortæller anekdoten om, at han i 1962 var nomineret til en Grammy inden for »Best Rock and Roll« og troede, det var en fejltagelse, hvilket fik ham til at blive hjemme fra prisuddelingen.

Men den var god nok, han vandt og fik prisen tilsendt i en kasse.

»Med den erfaring tænkte jeg denne gang, at nu tager jeg dem sgu på ordet.«

»Men hvorfor en hæderspris?« spørger han og nævner, om det mon kan skyldes, at han har arbejdet sammen med flere af dem, der tidigere har fået prisen. Han har blandt andet samarbejdet med filminstruktør Erik Balling om TV-serien Matador, som Bent Fabricius-Bjerre lavede titelmelodien til.

»Men der var jo ikke noget specielt hædrende i det. Det var et stykke arbejde, der skulle laves. Så tænkte jeg, at det kunne være fordi, jeg fik andenpladsen i en musikkonkurrence, Berlingske udskrev i 1937,« siger Bent Fabricius-Bjerre og får de fremmødte til at le.

»Det er en gave at få lov til at lave musik til billeder. Jeg siger tak for prisen, som jeg er meget glad for,« lyder det afsluttende.

Tidligere modtagere af Hædersprisen tæller ud ov er Erik Balling blandt andre Hans Kongelige Højhed Prins Henrik og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. Sidste år blev prisen tildelt Dansk Sprognævns formand, professor Jørn Lund.

Den anden pris, Den Berlingske Fonds Journalistpris, uddeles hvert år til en journalist, der har udrettet noget ekstraordinært gennem journalistikken, og i år hedder modtageren Jakob Sheikh.

Han får prisen for sit arbejde med at gøre læserne klogere på integration, parallelsamfund og radikaliserede miljøer i Danmark.

Enestående sans for at beskrive mennesket bag statistikken

»Gennem flere år har journalist Jakob Sheikh afdækket menneskers liv i det, vi ofte kalder ghettoer og parallelsamfund. Han har gjort det med en enestående sans for at beskrive det enkelte menneske i det, der ellers ofte bliver diskuteret som statistikker eller via anekdotisk stof,« siger Tom Jensen ved prisoverrækkelsen.

Jakob Sheikh, der er forfatter til bogen »Danmarks børn i hellig krig«, og som til dagligt arbejder som journalist på Politiken, får med Den Berlingske Fonds Journalistpris en check på 100.000 kroner. Det er Danmarks største journalistpris.

Med prisen i hånden skriver Jakob Sheikh sig ind på listen over betydningsfulde journalister, der gennem årene har fået samme hæder.

Sidste år modtog Arne Hardis og Hans Mortensen fra Weekendavisen prisen, og tidligere er den blandt andet gået til journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen samt Berlingskes nuværende udlandsredaktør, Anna Libak.

Bent Fabricius-Bjerre og Jakob Sheikh får ud over de 100.000 kroner skulpturen »Avislæseren«, der er lavet af Astrid Søe.

Den Berlingske Fond blev stiftet 1. januar 1960, og den har siden 1975 uddelt Hædersprisen og siden 1989 uddelt Journalistprisen.