Benneweis tager en time out

Cirkus. Travle børnefamilier og for mange konkurrerende tilbud har fået tiden til at løbe fra det traditionelle, rejsende cirkus, lyder det fra det næsten 130-år gamle Benneweis-cirkusdynasti, som holder tænkepause i hele 2016.

Bedsteforældre og børnebørn med hang til cirkus må i 2016 se langt efter deres årlige tur i Cirkus Benneweis. For første gang i sin næsten 130-årige historie kommer det gamle familiecirkus ikke på vejene i den kommende sæson, meddeler direktørparret Nadia og Dawid Benneweis på Cirkus Benneweis’ hjemmeside.

Det er de seneste års øgede udgifter til pladsleje, brændstof og lønninger, der sammen med et stadigt faldende besøgstal har sat det gamle cirkusdynasti på stand by.

»Vi må nok konstatere, at tiden er løbet fra den traditionelle form for cirkus, der hver dag rejser til en ny by,« siger Uffe Gad Jørgensen, der er rådgiver for familien Benneweis.

»Publikum bliver færre og færre for hvert år, fordi der er alt for mange tilbud til de unge mennesker og familierne. Børnene går i skole det meste af dagen, forældrene går på arbejde, og så er der ikke også tid til at gå i cirkus på hverdage. Vi kan se på besøgsstatistikkerne, at det er i weekenderne, folk går i cirkus. Og hvis man skal nøjes med kun at have forestillinger i weekenderne, er det et helt andet koncept og måske også et helt andet publikum, man skal have fat i.«

Inspireret af Cique du Soleil

Derfor har familien Benneweis valgt at holde pause i hele 2016 for at koncentrere kræfterne om at udvikle et nyt, tidssvarende cirkuskoncept. Samtidig er vinterkvarteret i Dronningmølle sat til salg.

»Gården blev jo i gamle dage brugt til opstaldning af de mange dyr i cirkus, elefanter, heste og så videre, når cirkus ikke var på rejse. Men Benneweis har ikke haft dyr de seneste 15 år. I dag kommer artisterne selv med deres dyr, og både Diana, Nadia og Dawid bor andre steder, så der er ingen grund til at binde penge i bygninger, der bare står tomme,« siger Uffe Gad Jørgensen.

Hvad fremtiden bringer for Cirkus Benneweis, ønsker han ikke at komme nærmere ind på, men nævner dog som inspirationskilde det canadiske Cirque du Soleil, der de senere år har haft stor succes med et koncept, hvor man udelukkende koncentrerer indsatsen om de store byer i Canada og Europa.

»Traditionelt er cirkus altid kommet ud, hvor folk bor, men det er enormt omkostningskrævende, og når publikumstallet samtidig falder, begynder det at gøre ondt. I dag er danskerne også meget mere mobile, mange rejser både 50 og 100 km hver dag for at komme på arbejde, så behovet for at komme ud i alle småbyer er ikke det samme,« siger han og understreger, at uanset hvad, vil cirkus Benneweis gøre alt for at være klar igen i 2017.