Begivenheder i bog-Danmark

1) Med »Mærkedage« skrev Jens Smærup Sørensen en af årets absolut bedste romaner, genialt struktureret og ordnet i forhold til to familiers fester og sammenkomster i et nordjysk forsamlingshus. En vidtfavnende fortælling i mange tonearter om den gamle bondekulturs endelige opløsning i den moderne verden.

2) Morten Sabroe ved man aldrig, hvor man har. I årets løb forlod han Gyldendal til fordel for Politikens forlag og fik i efteråret forrygende anmelder- og læsersucces med fortællingen »Du som er i Himlen«, der skulle have handlet om Hillary Clinton, men endte med at blive historien om en søns forsøg på at gøre sig fri af sin mor og sin barndom.

3) Også Lone Hørslev forlod Gyldendal i slutningen af 2007, men udgav forinden »Lige mig«, som er fuld af uimodståeligt skæve og anderledes digte, der går lige i struben på den kvindelige offerrolle med selvironiske udsagn som: »Jeg får sjældent, nej, aldrig mere faktisk, frække forslag fra fremmede mænd«.

4) Blandt årets historiske udgivelser kunne ingen salgsmæssigt nå i nærheden af Peter Øvig Knudsens bøger om Blekingegadebanden. Men mindst lige så fine anmeldelser fik Niels Bo Poulsens vægtige og visionære bog om krigen på østfronten og om dens konsekvenser for det sovjetiske folk. Dansk forskning i international klasse.

5) Vagn Lundbye har i 2007 vækket danske helte og blæst nyt liv i kulturarven med »Det nordiske testamente«, der er en gendigtning af velkendte og mere sjældne fortællinger fra den nordiske mytologi. Ikke siden Oehlenschläger og Grundtvig har nogen vovet denne kraftanstrengelse. Og aldrig før er det gjort så provokerende løssluppent.

6) Omkring 35 danske skønlitterære forfattere debuterede i løbet af 2007. Det må være noget nær danmarksrekord og uhørt stort for et så lille og eksotisk sprog som dansk. Flere end 30 af disse var indstillet til Danske Banks Debutantpris i november, der blev vundet af Henriette E. Møller for romanen »Jelne«, som udkom på Gyldendal i januar.

7) Afdøde Stieg Larsson satte sig tungt på det danske bogmarked i 2007. Dels blev hans første to Millennium-krimier ved med at storsælge, dels udkom tredje og afsluttende bind i serien i et historisk stort førsteoplag på 100.000 eksemplarer. Bogen blev samtidig genstand for en hidsig priskrig på nettet mellem Gyldendal, Bilka og Saxo. Farvel fastpriser!

8) At Dorris Lessing skulle få Nobelprisen 2007 var der ikke mange, der regnede med. Men valget udløste megen glæde og sympati, og markerede – endnu en gang – at Nobelkomiteen i vor tid tænker litteratur ind i langt større rammer end det snævert æstetiske. Med Nobelprisen til Lessing fik kvinders litteratur og læsning en sjælden stor blåstempling.

9) I sommeren 2007 annoncerede forlaget Aschehoug sit opkøb af konkurrenten Bonnier, hvilket straks gjorde dem til én af de helt store spillere på det danske bogmarked, der ikke længere er så domineret af Gyldendals konstante opkøb og fusioneringer af mindre forlag. Det nye forlagshus fik navnet »Lindhardt & Ringhof« og i direktørstolen sidder Anette Wad.

10) Folketingsvalget i november gav intet systemskifte, så kulturministeren hedder fortsat Brian Mikkelsen. Han har som bekendt luftet grundigt – og godt – ud i den litterære institution i sin forrige periode som minister. Nu håber man, han vil gøre det samme i DR og TV 2, der fortsat får lov til at se stort på deres kulturelle public service-forpligtelser.