Beatpoeterne går til filmen

4. oktober har filmatiseringen af Jack Kerouacs berømte roman, On The Road dansk premiere. Hvis du er nybegynder til beatpoesi, så kommer her en lille bunke film du kan varme op med.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


On The Road fra 1957 kan med rette kaldes Beatpoesiens hovedværk. Jack Kerouacs delvist selvbiografiske roman om en ung mands rejse gennem USA, blev en slags bibel for en hel generation af unge, der overgav sig til Beatbevægelsens frigjorthed, udlængsel og eksperimentering med bevidsthedsudvidende stoffer. The Doors’ orgelspiller, Ray Manzarek har udtalt, at hvis ikke Kerouac havde skrevet ‘On The Road’, ville The Doors ikke have eksisteret. Romanen er på flere top 100 lister over mest betydningsfulde amerikanske romaner.

Godfather instruktøren, Francis Ford Coppolla købte filmrettighederne til ‘On The Road’ helt tilbage i 1980, men først nu er fimplanerne blevet realiseret. Coppola lagde filmen i hænderne på den brasilianske instruktør, Walter Salles, som startede med at genbesøge hele hovedpersonen, Sal Pardises rejse gennem USA, før han begyndte planlægningen af optagelserne. Filmen blev første gang vist ved dette års Cannes Film Festival og var nomineret til hovedprisen, De Gyldne Palmer.

4. oktober har 'On The Road' dansk premiere, men det er langt fra første gang, at Beatbevægelsens værker bliver filmatiseret. Så sent som i 2010 blev filmen ‘Howl’ bygget op omkring et af Allen Ginsbergs mest berømte digte og helt tilbage til beatbevægelsens aktive periode i 50erne og 60erne, har filmindustrien været fascineret af beatforfatternes tekster. Her er nogle film med rod i Beatgenerationen, som man kan varme op med inden premieren på On The Road.


The Beat Generation (1959)

Hollywood var ikke sene til at spotte, at en ny bevægelse var i gang og at den havde tag i ungdommen. I 1959 producerede MGM det, som af nogle er blevet kaldt den sidste Film Noir, ‘The Beat Generation’. Filmen handler om en ung mand, der forklædt som beatnik, stjæler fra ældre kvinder, og tegner et noget forvrænget billede af beatkulturen, men er interessant fordi den er Hollywoods første forsøg på at beskrive en kultur, den endnu ikke helt forstod.

The Beat Generation på IMDB

The Subterraneans (1960) 

Året efter forsøgte MGM sig igen, denne gang med filmatiseringen af Jack Kerouac delvist selvbiografiske novelle, der handler om hans forhold til en afro-amerikansk kvinde. I Hollywood var et sort/hvidt forhold dog farligt stof, så kvinden er i filmatiseringen fransk i stedet for. The Subterraneans er endnu et eksempel på, at Hollywood slet ikke havde forstået kulturens væsen og Allen Ginsberg var en af de første blandt flere beatforfatter, der kritiserede de flade portrætter af historiens karakterer.

The Subteraneans på IMDB


Heart Beat (1980) 

Carolyn Cassady var ikke en af Beatgenearationens mest kendte forfattere, men var en del af inderkredsen omkring Ginsberg og Kerouac. Hendes selvbiografi er grundlaget for Heart Beat, hvor stjerner som Nick Nolte og Sissy Spacek udgør hovedrollerne. Filmen beskriver blandt andet tiden, hvor Kerouac skrev ‘On The Road’ og Cassady selv optræder også i Kerouacs hovedværk, samt i den nye filmversion, hvor hendes navn er ændret til Camille og spilles af Kirsten Dunst.

Heart Beat på IMDB


Naked Lunch (1991) 

I 1991 havde David Cronenberg haft bred kommerciel succes med ‘Fluen’ og den grænsesøgende instruktør besluttede sig for at filmatisere en af William S. Burroughs’ mest berømte romaner, ‘Naked Lunch’. Filmen om en hallucinerende insektbekæmper, der tror han er hemmelig agent, tager udgangspunkt i Burroughs roman, men trækker også på andre af forfatterens tekster. Filmen er abstrakt og ganske svært tilgængelig, hvorfor den også fik blandede anmeldelser og aldrig blev et hit i biograferne. Alligevel har Cronenberg fanget stemningen fra burroughs forfatterskab filmen bør ses, hvis man vil dykke ned i Beatpoesiens verden.

Naked Lunch på IMDB


Beat (2000) 

William S. Burroughs er også omdrejningspunktet i ‘Beat’ fra 2000, men i denne film er det forfatterens virkelige liv, der er grundlaget. Kiefer Sutherland spiller Burroughs og Courtney Love hans kone, Joan. Filmen er en dramatisering over den periode i forfatterens live, der leder op til at hans kone bliver myrdet i 1951. Filmen går tæt på en af de få kvindelige forfattere i beatpoeternes indercirkel, Joan Vollmer, som var gift med Kreouac før Burroughs.

Beat på IMDB


Corso: The Last Beat (2009) 

Denne dokumentarfilm fortæller historien om den mindst kendte, men mest farverige del af det inderste firkløver i Beatpoesien. Gregory Corso udgjorde sammen med Burroughs, Kerouac og Ginsberg grundstammen i beatpoesien. Corso opvoksede på børnehjem og var hjemløs i lange perioder. Han fik en dom på tre års fængsel for at stjæle en habit til 50 dollar, en dag han skulle på date. Han brugte tiden på at læse og efter løsladelsen fandt han vej til Harvards universitetsmiljø, hvor han brugte det meste af sin tid på at læse på universitetets bibliotek. Han mødte Ginsberg på en lesbisk bar og blev gennem ham introduceret til Kerouac og Burroughs. ‘The Last Beat’ fortæller Corsos både grumme og fantastiske historie.

Corso: The Last Beat på IMDB


Howl (2010) 

Allen Ginsbergs mest berømte digt - og et af den amerikanske poesis mest kendte - ‘Howl, var genstand for en del polemik, da det blev udgivet i 1956. Ginsberg måtte en tur i retten, hvor han stod anklaget for obskønitet. Det er retssagen i forbindelse med udgivelsen, der er stammen i Rob Epstein og Jeffrey Friedmans film fra 2010, hvor en tredelt historie også fortæller, hvordan Ginsberg fandt sin litterære stemme.

Howl på IMDB


Kill Your Darlings (2013) 

Selveste Harry Potter har fået rollen som Allen Ginsberg i ‘Kill Your Darlings som blev sat i gang i 2008, hvor Daniel Radcliffe først fik rollen. Finansieringen gik dog i vasken og Radcliffe var bundet af optagelser af de sidste to Potter film, men nu er filmen i produktion og premieren er sat til 2013. Filmen bliver en slags thriller/drama, hvor de tre mest prominente beatpoeter samles i forbindelse med et mystisk mord i 1944.

Kill Your Darlings på IMDB