BBCs kongelige brøler

BBCs generaldirektør måtte i går undskylde både over for dronningen og seerne for en lidt for smart klipning af en TV-trailer, der gav indtryk af, at Elizabeth II havde forladt en fotooptagelse i vrede. Sagen sætter spørgsmålstegn ved organisationens troværdighed

Klippet hvor dronning Elizabeth II ser ud til at blive vred og storme ud af lokalet, men i realiteten var der tale om en manipulation af en TV-trailer. Foto: AP/BBC Fold sammen
Læs mere

Det lignede en af de bedste kongelige sladderhistorier, der er fanget på kamera siden prins Harry blev snuppet til et kostumebal i nazi-udstyr. Et BBC-dokumentar-hold, der havde fulgt dronning Elizabeth II som en flue på væggen, havde overværet noget, der mest af alt kunne minde om et royalt raserianfald og fået det hele på bånd.

Det var intet mindre end et journalistisk scoop, når man kender lidt til Elizabeth IIs notoriske selvbeherskelse, der er så naturlig for monarken, som det er at trække vejret for hendes undersåtter. Under Dianas begravelse holdt hun masken, da hendes egen mor blev bisat, selv da en befippet George W. Bush for nylig gjorde hende 200 år ældre, end hun er i virkeligheden, var der ingen, der kunne se, hvad der foregik bag de stivnede ansigtstræk, der pryder millioner af britiske frimærker.

Dronningen er med andre ord en sand mester i at holde et neutralt ansigtsudtryk, der kan passe til alt fra en polo-kamp til åbningen af en moské eller militærparade nummer 557. Men endelig var facaden åbenbart krakeleret.

Det skete angiveligt under en fotooptagelse med den berømte fotograf Annie Leibovitz, der er kendt for sine grænseoverskridende portrætter som eksempelvis af en nøgen John Lennon, der smyger sig ind til en påklædt Yoko Ono eller den højgravide og splitternøgne Demi Moore, der prydede forsiden af Vanity Fair.

I BBCs sammenklippede trailerversion, der skulle reklamere for programmet »Et år med dronningen« på BBC1, antyder Annie Leibovitz over for dronningen, at tiaraen sammen med roben er en lille smule for ...

»... pyntet,« foreslår majestæten selv.

I næste klip ser man Dronningen sige, at hun ikke har planer om at ændre den mindste ting og storme ud af rummet i, hvad der mest minder om en manøvre, man ser hos surmulende teenagere.

Det var en forrygende historie.

Desværre var den ikke sand. Det måtte BBC i går erkende og undskylde dybt til både majestæten, den amerikanske fotograf og seerne.

»Der er tale om en menneskelig fejl,« sagde chef for BBC1 Peter Finch­man.

Fejlen var sket, da en ifølge BBC overentusiastisk, men lidt for ung medarbejder hos produktionsselskabet RDF, der har solgt programmet til BBC, havde set sit snit til at pynte lidt på traileren. Traileren var igen gået videre til BBCs presseafdeling, der ikke var sen til at se en fantastisk chance for foromtale af programmet.

»Unge mennesker forstår ikke, at man ikke kan springe over, hvor gærdet er lavest, når man laver TV. At man er nødt til helt absolut at holde sig til sandheden,« sagde Peter Finchman i går og tilføjede, at »vi skulle aldrig have vist traileren.«

Hvad der rent faktisk skete var, at Dronningen, inden hun overhovedet mødte Leibovitz, havde klaget sig over at skulle i det fulde kostume, der forventes ved kongelige portrætter, og at hun gik hurtigt ind mod rummet, hvor hun skulle fotograferes. Ikke væk derfra.

Skandalen kommer kort efter, BBC har fået en bøde på mere end en halv million kroner for at fuskeri forbindelse med opringninger til en telefonquiz i børneprogrammet »Blue Peter«.