Bayeux-tapetet skal på charmeoffensiv i Storbritannien

Hvis det ellers kan tåle det, er det planen at lade det omkring 1.000 år gamle billedtæppe udstille i Storbritannien. Både den franske præsident og den britiske premierminister er involveret.

Bayeux-tapetet har i sin 1000-årige historie overlevet slag, hungersnød, pest og to verdenskrige. Nu skal det styrke båndene mellem Frankrig og Storbritannien. Hvis det ellers kan tåle det. Foto: Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Et af verdens største historiske klenodier, Bayeux-tapetet, skal efter planen på sin første udlandsrejse i henved 1.000 år. Det skriver flere britiske medier.

Bayeux-tapetet, der formentlig stammer fra det 11. århundrede, er et ca. 70 meter langt og en halv meter højt billedtæppe, broderet på hørlærred med uldtråd i otte farver, der viser den normanniske hertug Vilhelms erobring af England ved slaget ved Hastings i 1066 og dele af historien før slaget. I hvert fald nogle historikere mener, at det blev fremstillet i Kent i England. Bayeux-tapetet kan i dag ses på et specialmuseum i den nordfranske by, det er opkaldt efter.

Ifølge den britiske avis The Guardian har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, sagt ja til udlånet. Flere britiske medier skriver også, at den britiske premierminister, Theresa May, midt i en Brexit-tid vil benytte den franske gestus til at styrke båndene mellem Frankrig og Storbritannien.

Bayeux-tapetet har i sin 1000-årige historie overlevet slag, hungersnød, pest og to verdenskrige. Nu skal det styrke båndene mellem Frankrig og Storbritannien. Hvis det ellers kan tåle det. Foto: Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Ifølge britiske medier vil der gå i hvert fald fem år, før charmeoffensiven bliver til virkelighed, idet museet i Bayeux af indlysende årsager skal være sikker på, at kostbarheden, der står på UNESCOs verdensarvsliste, ikke lider overlast, når det bringes over Kanalen.

The Guardian skriver, at det tidligere ved særlige lejligheder har været forsøgt at bringe Bayeux-tapetet midlertidigt til Storbritannien. Planen var på tapetet i forbindelse med dronning Elisabeths kroning i 1953 og igen i 900-året for slaget ved Hastings i 1966.

Så vidt vides, er det kun få gange i sin ca. 1000-årige historie, at den enestående middelalderlige tegneserie overhovedet har forladt Bayeux. Under Den franske Revolution, i 1792, blev det konfiskeret og brugt til at skjule militære køretøjer med, i 1805 lod kejser Napoleon det udstille i Paris, og ved Anden Verdenskrigs udbrud i 1939 rullede franske myndigheder det sammen og anbragte det i en bunker. I 1944 blev det efter ordre fra den tyske besættelsesmagt ført til Louvre i Paris. I 1945 blev det bragt tilbage til Bayeux.