Batman mod Superman er hårdtpumpet action

Udskældte Ben Affleck er trods lave forventninger en glimrende Batman i Zack Snyders »Batman v Superman: Dawn of Justice«. Men desværre skruer Snyder så højt op for effekter, action og tempo, at det kun bliver til ansatser til psykologisk udvikling.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tegneserie- og filmgiganten DC Comics optrapper kampen om superheltepublikummet ved at lade sine to største trækplastre tørne sammen i »Batman v Superman: Dawn of Justice«. En film, der efter planen skal følges op af flere film med disse to superhelte og resten af The Justice League, der også tæller kendinge som Wonder Woman (der også dukker op i den aktuelle film), Aquaman og The Flash.

Og det ser ud til, at konkurrenten Marvels superhelte får kamp til stregen. I hvert fald hvis målestokken er fuld fart fremad, non-stop action, vilde effekter og hårdtslående kampscener – for det er, hvad stort set samtlige 151 minutter af »Batman v Superman: Dawn of Justice« består af.

Batman er i denne inkarnation af den klassiske Frank Miller-skole: Bitter, mørk, rugende og uden håb for hverken verden eller sin egen fremtid. Han tror efterhånden ikke længere på det gode i verden og er derfor dybt mistænkelig over for Superman, der efter hans mening laver alt for store ødelæggelser og forårsager civile tab.

Superman er på sin side en god dreng fra Kansas, der vil – og tror på – det gode, men som også føler sig trængt op i en krog og udstillet som noget helt andet end det, han er.

Men hvem er det så, der forsøger at så lus i blafrekapperne? Og hvad er det, verdens beskyttere skal distraheres fra at se? Det skal ikke afsløres her – kun at det involverer Supermans ærkefjende, Lex Luthor, der spilles med genial galskab af Jesse Eisenberg.

Der er lagt op til en kamp på identiteter og egoer – tilsat lidt ingredienser fra det ydre rum, kærlighed, barndomstraumer og skepsis fra folkedybet. Men trods gode skuespilspræstationer fra især Ben Affleck og Jesse Eisenberg (Henry Cavill er og bliver en for fersk version af Superman), får vi aldrig for alvor greb om karaktererne, hvis psykologiske udvikling er svag og ikke altid helt troværdig selv for en superheltefilm.

Det meste af tiden fungerer de først og fremmest som brikker i det større spil, der handler om at destruere, sprænge ting i luften og køre ting og mennesker i smadder Zack Snyder-style. Lad dét være en anbefaling eller en advarsel, alt efter præferencer.

Hvad: Batman v Superman: Dawn of Justice.

Hvem: Instruktør Zack Snyder. Medvirkende: Ben Affleck, Henry Cavill.

Hvor: Premiere over hele landet fra 25. marts,