Bataclan-band spiller i Amager Bio: Sådan håndteres sikkerheden

Eagles Of Death Metal – rockbandet, der sidste år overlevede et blodigt terrorangreb under en koncert i Paris, spiller torsdag koncert i Amager Bio. Spillestedet er opmærksom, men tager ikke øgede forholdsregler i forhold til andre udsolgte koncerter, lyder det.

Eagles of Death Metal stod på scenen, da det parisiske spillested Bataclan blev angrebet af terrorister sidste år, men hverken politiet eller arrangørerne mener, at der er grund til bekymring, når rockgruppen optræder i Amager Bio torsdag. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

13. november 2015 blev Paris ramt af en stribe koordinerede terrorangreb. Et af de blodigste var på spillestedet Bataclan, hvor tre bevæbnede terrorister med automatvåben, sprængstoffer og selvmordsveste dræbte 89 koncertgængere.

Bandet på scenen under den skæbnesvangre aften var amerikanske Eagles Of Death Metal, hvis medlemmer alle slap med livet i behold. Gruppens igangværende tour blev dengang sat på pause, men på torsdag besøger de Danmark til en udsolgt koncert i Amager Bio, der oprindeligt skulle være afholdt tidligere på året.

Berlingske har i den forbindelse været i kontakt med både politiet og Amager Bio for at høre, hvordan sikkerheden håndteres under koncerten. Fra Københavns Politis side oplyser man, at man er i dialog med PET om koncerten.

»Som altid ved større koncerter får vi nogle anbefalinger fra PET og iværksætter i samarbejde med dem nogle sikkerhedsmæssige foranstaltninger. Hvad de konkret består i, kan vi ikke fortælle på forhånd. Hvis der var nogen, der havde tænkt sig at lave noget derude, så skal de jo ikke på forhånd vide, hvad politiet planlægger,« siger vicepolitiinspektør Jens Jespersen fra Københavns Politi.

»Men det er ikke sådan, at vi har en idé om, at den pågældende koncert skulle udgøre et helt oplagt mål for terrorister,« tilføjer han.

Hos Amager Bio fortæller økonomi- og souschef Søren Jensen, at man selvfølgelig er opmærksomme på, at det er en ekstraordinær koncert. Alligevel er der ikke indkaldt ekstra sikkerhedspersonale i forhold til ved andre store udsolgte koncerter i Amager Bio.

»Der har selvfølgelig været en dialog med vores vagtchef i forhold til at sikre, at han er meget opmærksom på, hvad det er for en opgave, der venter. Men den bliver forhåbentlig ikke anderledes end ved enhver anden koncert. Vi kører primært med indendørs vagter, men der står selvfølgelig altid nogle vagter ude ved vores indgang også,« siger Søren Jensen.

Publikum og kunstnere skal være trygge

Amager Bio benytter sig af et privat vagtfirma. Vagterne er ikke bevæbnede og kommer ikke til at lave kropsvisitationer af publikum.

»Det kræver nogle særlige tilladelser. Men vi laver det, der hedder et pad-down, hvor vi klapper folk uden på tøjet. Det er noget, vi har indført efter Bataclan. Og på samme måde har vi også intensiveret i forhold til at kigge i folks tasker. Dels for at få vores publikum til at føle sig trygge, dels for at få kunstnerne til at føle sig trygge,« siger Søren Jensen.

»Det er ikke, fordi vi forventer at finde noget, men når der sker sådan noget som det, der skete på Bataclan, er vi nødt til at sige: »Hvad er vores svar på det her?« Vi gør det, vi kan, indenfor de rammer, vi har. Og der handler det altså især om at kigge nærmere på folks tasker, så vi har en rigtig god fornemmelse af, at folk ikke har noget med ind, som ikke hører hjemme til en koncert,« siger han.

Er det noget, der påvirker jer indadtil, at det her band kommer og spiller i Amager Bio?

»Selvfølgelig er det noget, der gør indtryk. Jeg vil sige det sådan, at vi har øget opmærksomhed. Men jeg har ikke indtryk af, at folk er nervøse herinde. Det er en koncert med nogle øgede opmærksomhedspunkter, som vi også har ved en masse andre koncerter. Her er der noget lidt specielt, og derfor har vi været i kontakt med politiet igennem vores security-bureau. Politiet er fuldt orientereret om koncerten, og hvordan vi griber det an.«

Allerede i februar vendte Eagles Of Death Metal tilbage og spillede en koncert i Paris, og gruppen har siden spillet knap tyve koncerter rundt omkring i Europa.