Barndomsvennen havde en vild historie. Nu har han gjort den til film og vundet hovedpris på amerikansk festival

I gymnasietiden mødtes de ved bussen hver morgen. I dag har Jonas Poher Rasmussen gjort sin vens historie til film, der har fået imponerende anmeldelser i USA. Natten til onsdag vandt den en hovedpris ved amerikanske Sundance Filmfestival. »Det var en ret syret oplevelse,« fortæller instruktøren.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jonas Poher Rasmussen sad på sofaen, hans kone lå under en dyne ved siden af, da han vandt en hovedpris for sin film »Flugt« ved den amerikanske Sundance Filmfestival tirsdag nat.

»Det var en ret syret oplevelse,« siger instruktøren.

»I de her dage har jeg forsøgt at kombinere at deltage på Sundance Filmfestival og svare på Aula-beskeder for min datter, der sidder og bliver hjemmeskolet ved siden af.«

Selvom oplevelsen har manglet lidt af den pomp og pragt, der normalt er på festivaler, er der dog ingen tvivl om, at Jonas Poher Rasmussen har masser at glæde sig over. Hans animationsfilm »Flugt« blev allerede tidligere på ugen udråbt som en favorit på Sundance Filmfestival, hvor de amerikanske anmeldere kaldte den »fremragende« og »gribende«.

The Hollywood Reporter skrev, at det er en »stærk og poetisk erindring om personlig kamp og selvrefleksion, som udvider definitionen på en dokumentar.«

»Der har været utallige film om flygtningekrisen, men ingen af dem har den samme rene og uforfalskede originalitet,« supplerer IndieWire, der beskriver filmen som »aktivisme, terapi og fantastisk filmkunst på en og samme tid«.

Animation satte billeder på barndomstraumer

»Flugt« handler om instruktørens ven, Amin, der kom til Danmark som barn. Den fortæller om hans opvækst i Afghanistan og den efterfølgende flugt til Rusland og København samt hans forhold til at være homoseksuel i et land, der ikke har et egentligt ord for det. Selvom navnet er opdigtet, er hovedpersonen virkelig.

»I gymnasietiden mødtes vi ved bussen hver morgen, og stille og roligt spurgte jeg ind til hans fortid. For mange år siden spurgte jeg, om jeg måtte fortælle hans historie i en radiodokumentar, men der var han ikke klar,« fortæller Jonas Poher Rasmussen.

Først mange år senere, da han havde deltaget i en workshop på animationsskolen i Viborg, fik instruktøren lov til at lave historien.

39-årige Jonas Poher Rasmussen er Halfdan Rasmussens barnebarn. Hans første film handlede netop om hans bedstefar. Nu har han vundet hovedprisen for dokumentar på Sundance Filmfestival med en historie om barndomsvennen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Larsen.

Ved at tegne kunne han både anonymisere Amin og sætte billeder på nogle af de traumer, hans ven havde fået under sin opvækst.

»Næsten hele historien foregår i fortiden, så ved at animere kunne vi gøre det levende igen,« forklarer Jonas Poher Rasmussen.

Han understreger, at Amins historie ikke er unik. Vennen kommer fra Afghanistans øvre middelklasse og har formentlig været mere privilegeret end andre i hans situation. Alligevel var der noget vigtigt og menneskeligt i historien, mener instruktøren.

»For mig handler hans historie også om, hvordan man finder et hjem, når man ikke selv har haft et. Det er en historie om ikke at kunne tage sin fortid med sig. Men alt det gik først op for mig i processen. Det startede bare med en oprigtig interesse i min vens baggrund.«

Den tragikomiske distance

Sundance Filmfestival er traditionelt der, hvor en række af det kommende års mest prominente dokumentarfilm får verdenspremiere. Årets festival har været en blanding af fysiske og digitale events. Jonas Poher Rasmussens filmvisning blev aflyst på grund af corona, og siden kom der indrejseforbud til USA. Derfor har holdet været i København under hele festivalen.

»Men vi var også udtaget til Cannes Filmfestival, som blev aflyst, så vi har efterhånden fået en tragikomisk distance til det,« fortæller Jonas Poher Rasmussen.

Historien om Amin, der flygter fra Afghanistan og ender i Danmark, gjorde så stort indtryk på Jonas Poher Rasmussen, at han lavede den til filmen »Flugt«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Hans film er ikke den eneste danske, der vandt en pris ved Sundance.

Camilla Nielssons »President«, der handler om valget i Zimbabwe i 2018, vandt en særpris, World Cinema Documentary Special Jury Award: Vérité Filmmaking. Festivalens særpriser uddeles hvert år som en anerkendelse af fornemt filmkunstnerisk håndværk inden for udvalgte områder.

De to film ventes at komme i de danske biografer senere på året.