Barn af en krig

»Sarajevo - håbets sang« er en fintfølende skildring af krigens langstrakte konsekvenser af den kvindelige, bosniske debutant Jasmila Zbanic.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Konsekvenserne af en krig varer ved, længe efter den sidste skudsalve har lydt. Også selv om hverdagen langsomt sætter ind, og en ny tilværelse skal genopbygges. Det viser den bosniske film »Sarajevo - håbets sang«, der foregår i Sarajevo-kvarteret Grbavica ti år efter krigen på Balkan.

Hovedpersonen er den enlige mor Esma, der for at forsørge sig selv og sin 12-årige, lettere utilpassede, datter Sara tager arbejde som bar-servitrice i en natklub. Hun er psykisk mærket, fornemmer man, og med små indikationer lader filmen en vide, at det har noget med mænd at gøre.

Esma arbejder hårdt for at samle penge nok sammen, så Sara kan komme med klassen på lejrtur, men da Sara af sin lærer får at vide, at børn af martyrer kan komme gratis med, synes hun, problemet er løst. For hun er vokset op med en viden om, at hendes far døde som krigshelt. Sandheden er dog en anden, og da konflikten optrappes mellem mor og datter, afslører Esma den. Sara er det fysiske resultat af, at Esma i krigsfangelejr blev systematisk voldtaget. Ud af sandheden bliver der til gengæld taget hul på traumet for Esmas vedkommende, og en ny forståelse for moderen fra Saras side spirer frem.

De to er spillet med stor troværdighed af Mirjana Karanovic som Esma og Luna Mijovic som Sara, og skildringen af forholdet mellem de to, og hvordan tilværelsen med fåøkonomiske midler må klares, er beskrevet med både finfølelse og ømhed af instruktør Jasmila Zbanic. Som uddannet dokumentarist og Sarajevo-indfødt har hun flere gange beskæftiget sig med krigens indflydelse, og med sin spillefilmsdebut indskriver hun sig i en forholdsvis ny, men allerede glorværdig filmtradition. Landsmanden Danis Tanovic vandt prisen for bedste manuskript ved Cannes Filmfestivalen i 2001 for filmen »No Man's Land«, og Zbanic vandt Guldbjørnen ved sidste års filmfestival i Berlin med netop denne film. Og selv om »Sarajevo - håbets sang« er alvorlig, er den på ingen måde traurig, men en diskret insisterende film med noget på hjerte.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse