Banksy slår sin egen rekord: Knap 10 mio. pund for et maleri

Banksys »Devolved Parliament« er blevet solgt for 9.879.500 pund. Kunsterens hidtil dyreste maleri kostede langt, langt mindre.

Banksys »Devolved Parliament« er ti år gammelt og blev tidligere i år lånt ud til en udstilling på Bristol Museum for at markere tiårsjubilæet for maleriet og Storbritanniens planer om et Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOLGA AKMEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et maleri, der forestiller det britiske parlament med chimpanser, har været under hammeren i London.

Maleriet, der er skabt af den britiske kunstner Banksy, blev torsdag solgt for 9.879.500 pund.

Prisen er den højeste, der er givet for et Banksy-maleri. Det skriver den anonyme kunster selv på sin Instagram-profil:

»Rekordpris for et Banksy-maleri til auktionen i aftes. En skam, jeg ikke stadig ejede det.«

Rekord for Banksy

Auktionshuset Sotheby's stod for auktionen og regnede med at få mellem halvanden og to mio. pund for maleriet, der bærer  titlen »Devolved Parliament« (»Degenereret parlament«)

Ti forskellige købere ønskede at få fingrene i Banksy-billedet, men efter 13 minutter sluttede kampen om det fire meter brede maleri.

Maleriets pris slog dermed Banksys tidligere rekord på 1,4 mio. pund for billedet »Keep it Spotless«, der blev solgt af Sotheby's i New York i 2008. Det skriver The Guardian.

Auktionen blev holdt i det auktionsrum, hvor Banksy sidste år skabte forbløffelse ved at indbygge en makulator i sit maleri »Girl with Balloon«, så det gik i stykker umiddelbart efter, at det var blevet solgt for lidt over en mio. pund.

Der var derfor spekulationer om, hvorvidt den britiske kunstner ville lave samme nummer med »Devolved Parliament«. Chimpansemaleriet, der er Banksys største maleri på lærred, kom dog helskindet gennem auktionen.

Ti år gammelt

Maleriet af de mange chimpanser i det britiske parlament blev første gang vist frem som en del af Banksys udstilling på Bristol Museum i 2009.

Tidligere i år blev valgte Banksy endnu engang at udlåne sit chimpansemaleri til Bristol Museum. Billedet blev udstillet for at markere både tiårsjubilæet for maleriet og Storbritanniens planer om Brexit.

I den forbindelse skrev Banksy på sin Instagram-profil:

»Jeg lavede det for ti år siden. Bristol Museum har lige udstillet det igen for at markere Brexit-dagen. Grin nu, men en dag vil der ikke være nogen, der har styringen.«