Band Aid vil redde Afrika - igen

En sygeplejerske, der tørrer en tåre væk fra kinden på et døende barn med ebola, har fået Bob Geldof til at samle et nyt Band Aid til en genindspilning af monsterhittet fra 1984 »Do They Know Its Christmas«. Men ikke alle musikere bryder sig om metoden.

Musiker Bob Geldof ankommer til indspilningen af Band Aid 30s velgørenhedssang i det vestlige London i lørdags. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 30 år siden var det Paul Young, George Michael, Sting, Phil Collins, Paul Weller og hvad datidens britiske popstjerner ellers hed, der under Bob Geldofs ledelse samledes i Sarm Studios i West London for at indspille nummeret »Do They Know Its Christmas« til fordel for nødlidende i Afrika.

I den forløbne weekend i London var det så navne som Ed Sheeran, One Direction, Ellie Goulding og Chris Martin, der en for en ankom til studiet for at indspille en helt ny version af den velkendte velgørenhedssang, der i sin tid i 1984 nåede at indsamle næsten 100 millioner kroner, satte problemerne i Afrika på verdenskortet og gjorde idemanden Bob Geldof kendt helt ned til Kap Horn.

Men hvor det tilbage i 1984 var hungersnød i Etiopien, der fik Geldof til at etablere Band Aid, er det denne gang ebola-udbruddet i Vestafrika, der har fanget Geldofs opmærksomhed, og har fået ham til at samle det, han denne gang kalder »Band Aid 30«.

Se og hør den nye »Do they know it's Christmas« herunder:

Ifølge britiske Mail on Sunday skulle det have været et TV-klip, hvor en sygeplejerske tørrer en tåre væk fra kinden på et barn med Ebola, der fik Geldof til at reagere.

»Sygeplejersken glemte, hvor hun var og hvad der skete og tørrede tåren væk,« forklarede Bob Geldof til avisen og fortsatte:

»Barnet døde og sygeplejersken døde. Det kan bare ikke blive mere tragisk.«

Af hensyn til baggrunden har Bob Geldof og kollegaen Midge Ure måttet ændre et par steder i teksten i den nye udgave af »Do They Know Its Christmas«. Blandt andet er U2-forsangeren Bonos originale linje »Well tonight thank god it's them instead of you« blevet ændret til »Well tonight we're reaching out and touching you.« Det er dog stadig Bono, der synger det, da han også er med på den nye version.

Det er to andre af Englands største solister, Adele og Damon Albarn, til gengæld ikke, hvilket allerede har skabt debat om, hvorvidt Bob Geldofs Band Aid-idé nu også er den rigtige måde at hjælpe Ebola-ofrene på.

Ifølge en talsmand for sangerinden Adele støtter hun allerede arbejdet i Afrika gennem velgørenhedsorganisationen Oxfam's Abola Appeal-indsamling, mens Damon Albarn sætter spørgsmålstegn ved om denne form for indsamlinger er den bedste måde at tackle et problem som ebola.

»Vores perspektiv og vores ide, om hvad der hjælper, og vores ide om hvad der er rigtigt og forkert, er ikke nødvendigvis noget der deles i andre kulturer,« siger Damon Albarn til Channel 4 News.

»Der er nogle problemer ved vores form for velgørenhed. Specielt disse ting, der vokser hurtigt ud af ingenting og skaber et mediehysteri, hvor nogle helt centrale oplysninger går tabt. Man får fornemmelsen af at hvis man giver penge, så løser man problemet. I stedet skaber det nogle gange nye problemer,« siger Damon Albarn.

Ind til videre har dette dog ikke holdt Geldof tilbage. Efter således at have præsenteret den nye udgave af »Do They Know Its Christmas« i den britiske udgave af X Factor søndag aften, er den i dag sat til salg som digitalt download og den 8. december vil den være at finde fysisk i musikbutikkerne.

Det er ikke første gang, at »Do They Know Its Christmas« bliver genindspillet. Det skete i 1989 og igen i 2004, hvor Band Aid 20 blandt andet bestod af Dido, Katie Melua, Joss Stone, Robbie Williams og Sugababes.

Se og hør det oprindelige Band Aids »Do they know it's Christmas?« fra 1984 herunder: