Baltisk ballade over dansk børnebog

En dansk bog til børnehavebørn er genstand for debat og kritik i Baltikum. Den bliver beskyldt for at forstyrre børns kønsbegreber.

Børnebogen »Den dag da Rikke var Rasmus og Frederik var Frida« er skrevet af Louise Windfeldt og illustreret af Katrine Clante. Illustration fra bogen Fold sammen
Læs mere

Børnebogen »Den dag da Rikke var Rasmus og Frederik var Frida«, som blev udgivet herhjemme i 2008 af Ligestillingsministeriet til landets børnehavebørn, skaber stort ståhej i Baltikum.

Bogen er netop udgivet på lettisk af Letlands velfærdsministerium med minister Ilze Vinkele i spidsen, efter at den er blevet oversat til bl.a. islandsk og færøsk og positivt modtaget i en lang række EU-lande.

Børnebogen bliver af konservative og nationalistiske kræfter i bl.a. Letland beskyldt for at vende op og ned på de traditionelle kønsbegreber og ligefrem fremme homoseksualitet eller transseksualitet.

Forfatteren bag bogen, Louise Windfeldt, understreger, at bogen bliver læst forkert.

Men den danske bog har ophidset en lang række af bl.a. familieorganisationer og religiøse grupper i en sådan grad, at de forlanger ministerens afgang.

Natalija Magazeina fra organisationen Den Moralske Revolution siger til Baltic News Service, at bogen forvirrer børns kønsbegreber. På baggrund af debatter på sociale medier og rundspørger siger hun, at mange forældre er »rystede over, at sådanne bøger nu kan blive læst i børnehaver«.

»Samfundet har brug for piger, der erkender deres femininitet og skønhed og forstår, hvad det vil sige at være kvinde og mor. Samtidig skal drenge udvikle deres maskulinitet, ansvar for familie og mod til at forsvare deres stat,« lyder det fra Natalija Magazeina, der ser den danske bog som udtryk for, at »det slet ikke handler om lighed mellem kønnene mere, men om kønsforandring«.

Forfatter: Godt med debat

»Det er selvfølgelig godt med debat, men der er jo ikke noget som helst, der bare minder om homoseksualitet i bogen. Den er tænkt til fem-årige børn og skrevet til et dansk publikum. Forhåbentlig kan den give børnene noget at snakke om og tænke over,« siger forfatter Louise Windfeldt og fortæller, at bogen også er genstand for litauisk opmærksomhed:

»Jeg fik en henvendelse fra Litauen for et par måneder siden med et ønske om at rette i titlen, så den blev noget i retning af »Frederiks mærkelige tirsdag«.

Fra børnebøger til bøsseparader

Danmarks ambassadør i Letland, Per Carlsen, bekræfter, at »bogen har givet anledning til diskussioner« i flere medier. Han har dog svært ved at forestille sig, at den kan vælte velfærdsministeren, der er fra Reformpartiet.

»Bogen placerer sig i en aktuel diskussion om opdragelse, uddannelse og den slags,« siger ambassadør Per Carlsen:

»Der er stadig en arv efter det sovjetiske system og de nationale højrekræfter, og de afviser generelt reformer.«

Ambassadøren ser en forbindelse mellem den aktuelle sag og den modstand, der i Letland har været mod at gennemføre såkaldte prides, altså homoparader. I sommer deltog han i en parade på vegne af EU og det danske formandskab, efter at en tilsvarende parade var blevet aflyst to år forinden protester.

»Det er følsomme sager,« som han siger.

Sareen: Det er ærgerligt

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) beklager modtagelsen af bogen i bl.a. Letland.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at den debat, der er opstået i Baltikum – efter min overbevisning – bygger på en misforståelse af bogens ærinde,« siger han.

»Jeg har noteret mig, at der i mange andre lande i stigende grad sker en tilbagerulning af ligestillingen, og at der bl.a. stilles spørgsmålstegn ved helt fundamentale rettigheder for kvinder. Jeg synes, man bør se debatten om børnebogen i Baltikum i den kontekst. Nogle af dem, der har tordnet over bogen, er netop kræfter, der forsøger at tilbagerulle ligestillingen.«