Ballet: Glæd dig til de koreografiske sværvægtere

Internationale stjernenavne gæster Den Kongelige Ballet i den kommende sæson

Christopher Wheeldon- her fra Tornerose-prøverne - vender tilbage til Det Kongelige Teater med Alice i Wonderland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan glæde sig til koreografiske sværvægtere i Den Kgl. Ballets kommende sæson. Til dem hører den britiske stjernekoreograf Christopher  Wheeldon, der tidligere har koreograferet »Tornerose« til Den Kgl. Ballet.

Nu bliver der mulighed for at se hans eventyrlige og anmelderroste fortolkning af »Alice i eventyrland«, som han skabte til Royal Ballet i 2011, og som nu bliver Den Kgl. Ballets nye juleforestilling.

Hele tre af tidens stjernekoreografer er samlet på programmet »Giant Steps«. Interessant er det ikke mindst, at Den Kgl. Ballet her for første gang får britiske Akram Khan i repertoiret med værket »Vertical Road« (2010), der er inspireret af islamisk sufisme og den persiske digter og filosof Rumi. Meget glædeligt vender tjekkisk fødte Jirí Kyliá på samme program tilbage i repertoiret med »Falling Angels« (1989), mens britiske Wayne McGregor, der i 2012 tog kegler med »Chroma«, skaber et helt nyt værk.

Spændende er det også, at den dygtige historiefortællende britiske koreograf, Cathy Marston, der koreograferede »Elefantmanden« og »Lolita« til Bellevue Teatrets Sommerballet, nu gør sit indtog på Det Kgl. Teater, hvor hun som den første nogensinde skaber en ballet over romanen »Farlige Forbindelser«.

På »Dans2Go« er det glædeligt, at det unge koreograftalent, Oliver Starpov, der er korpsdanser i Den Kgl. Ballet, skal kreere sit første, større dramatiske værk. Her i fint selskab med Jerome Robbins’«”Other Dances« og Bournonvilles »Danseskolen fra Konservatoriet«. Bournonville er også repræsenteret på det blandede program ”Ballet de luxe”, hvor publikum kommer på en rejse i ballethistorien gennem bl.a. en række kendte pas de deuxer.

Som vanligt er Balanchine en rød tråd i Hübbes repertoire. Nu med bl.a. den smukke, abstrakte, helaftensballet »Juveler«. Hübbes anden røde tråd er nyopsætninger af klassikere. Denne gang »Giselle« i koreografi af ham selv og Silja Schandorff. De to åbner også sæsonen med en forventet genopsætning af deres version af »Svanesøen« fra 2015.