Bagedysten er totalt gennembagt fjernsyn - og nu ikke kun med tørkiksede kvinder

»Den store bagedyst« på DR1 er nu inde i sin femte sæson. Og der er stadig styr på ingredienserne, om man så må sige.

Dommerne Jan Friis-Mikkelsen og Mette Blomsterberg samt værten Timm Vladimir er klar til endnu en omgang »Den store bagedyst.« Foto: Carsten Mol. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har bagt en kage i mit liv. Én. Min mor var aldrig lykkedes med opskriften, men mit forsøg lykkedes perfekt. Og så har jeg sådan set ikke mere, jeg skal bevise i den afdeling.

Til gengæld ser jeg hellere end gerne »Den store bagedyst« på DR1, nu inde i sin femte sæson. En af DRs største publikumssucceser med et seertal lige under millionen. Et program, som hverdagsnære TV2s programledelse helt åbenlyst er misundelige over. Det forstår man godt.

Første afsnit af den nye sæson viste en produktion i form, om man så må sige. Der er styr på ingredienserne: Konkurrenceelementet er stadig opbyggeligt og har ikke ondsindet til formål at bringe det værste frem i deltagerne – til gengæld kommer vi alle følelsesaspekter igennem, når der pludselig er salt i moussen i stedet for sukker, og ungpigeansigtet blusser som en bristefærdig pæon, når tårerne triller ned i walesdejen, eller når den udvalgte vinder mesterbagertitlen med ret til at bære forklæde.

Konceptet er, med andre ord, gennembagt.

Både elementært spændende, når minuturet tikker og lagkager skrider ud, og menneskeligt overbærende, når deltagerne skal tøjle deres følelsesapparat for snurrende kameraer. Programmet er sprødt udenpå, fugtig og blødt inden, for nu at blive i kageland.

Identifikationen er komplet med de ti hårdt kæmpende amatørbagere, som er dygtige, men er de dygtige nok? Som er ambitiøse, men er de ambitiøse nok?

Og i år har casterne lagt sig i selen for at skabe den optimale sammensætning efter sidste års mangel på kagemænd, der efterlod os seere med en række tørkiksede kvinder: Fra bløde og glade dansk-libanesiske Muhamed til Gunnar, bøsse og togfører.

Men kvinderne kan også. I den ene ende af skalaen pensionisten Inger med de 40 års erfaring. I den anden 20-årige Luna, der henter sin inspiration på sociale medier, hvilket hun med ungdommens uvidenhed i behold ikke mener, de halvgamle er i stand til. Fra bundsolide jyske Juliane til den småsjuskede damefrisør Iben fra Hillerød med den smittende latter. Foreløbig er hun min personlige favorit.

I det hele taget klapper produktionen, som tilmed er meget mere farverigt madpornografisk på billedsiden end mange af alle de andre bagedyster, det britiske format har afstedkommet rundt omkring i andre lande.

Mundvandet driver, hvad enten vi befinder os i et closeup af sukkerdej med citronsne eller højt hævet over smukke Clausholm Slots græsgrønne agre. Og så kan man, med de to dommere, Mette Blomsterberg og Jan Friis-Mikkelsen, ophøjede skæbneguder og sortklædte dødsengle, som svæver skeptiske om deltagerne, faktisk lære noget.

Hvis man altså gad at bage.

Sæson 5, afsnit 1. DR1, tirsdag kl. 20.