»Badehotellet« er begyndt at ligne en TV-serie

»Badehotellet« har langsomt lagt stilen om og er begyndt at ligne en TV-serie, man kan holde ud at se.

Børskrakket i Amerika blanker grosserer Madsen (Lars Ranthe) af. Men samtidig er »Badehotellet«s egne aktier stigende. Anne Louise Hassing ser bekymret til. Foto: Mike Kollöffel Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er noget ubehageligt i anmarch.

Katastrofen er på vej. Det mærker grossererparrets yngste, synske datter i sæsonafslutningen af »Badehotellet«. Og man behøver bare at have et overfladisk kendskab til verdenshistorien og en lille smule sans for dramaturgi for at forstå, at det er børskrakket i Amerika, der er under opsejling. Den verdensøkonomiske nedsmeltning, som Lars Ranthes hårdtpumpede spekulant må læse om i avisen, og som ikke bare bringer ham på fallittens rand, men som også paralyserer hans selvforståelse. De scener, hvor det går op for ham, at alt er tabt, spillede Lars Ranthe glimrende. Det var i det hele taget i den grad forløsende, at alvoren fik lov at indfinde sig i de sidste scener af TV 2s mandagsserie, hvor også det forløjede ægteskab mellem Amanda (Amalie Dollerup), der nu har fuldbragt sin udvikling fra forkælet møgtøs til seriens ene heltinde, og hendes skabsbøsse af en ægtemand (Mads Wille), fik lov til at folde sig rimeligt fintmærkende ud. Kommer der andet end tårer ud af det forhold, hun nu tilsyneladende vil leve ud på sidelinjen med Anders Juuls friske arkitekt? Og hvad med manden? Kan han lære at slå sig til tåls med den homoseksualitet, som han kæmper med at acceptere? Bliv på kanalen, som man siger.

Efterår på badehotellet

Afsnittet var rykket fra sommerferien til oktober, hvor et jagtselselskab, der inkluderer alle de kære landliggere, er undskyldningen for at få det brutale Wall Street-krak med. Måske var det simpelthen bare efterårsvejret – blæsten i marehalmen, regnen på taget, bølgerne i brændingen – der satte sit præg på serien. Var det i virkeligheden fraværet af det blændende solskinsvejr, serien ellers er dyppet i, der lagde en velgørende dæmper på det, der har været hyggeseriens store problemer: det overgearede spil, den sneglende handlingsgang, de mange hårdhændet serverede folkekomedieelementer? Næppe. Snarere må man retfærdigvis sige, at »Badehotellet« ganske enkelt er blevet bedre i takt med, at den er skredet frem. Der er tydeligvis sket en udluftning, så det farceprægede er trådt i baggrunden og er blevet afløst af den finere folkekomedie med plads til mere komplicerede karaktertræk og andre, mere melankolske stemninger. En udvikling, som ikke mindst handler om den alt for voldsomme ageren, som klædeligt er skruet tre-fire oktaver ned. Figurerne er efterhånden begyndt at udfolde sig som rigtige mennesker, man kan interessere sig for. Hurra for det! Fortsætter »Badehotellet« i samme stil, er der en meget bedre serie i vente. Med tanke på de mange kræfter, der er lagt i den, ville det være en lykkelig udvikling.

Hvad: »Badehotellet«, sæson 2, afsnit 7.

Hvem: Manuskript: Stig Thorsboe og Hanna Lundblad. Instruktion: Fabian Wullenweber

Hvor: TV 2, mandag kl. 20.