Axl Rose i front for AC/DC: Galt eller genialt?

Det lyder som et af alle tiders mest bizarre musikalske ægteskaber. Men kan det virke? Berlingskes musikredaktør vejer argumenter for og imod.

Axl Rose rocker ud under en koncert i Holland i 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL BERGEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygterne har svirret et stykke tid og i weekenden blev et af alle tiders mest bizarre rockægteskaber så endeligt bekræftet: Jo, den er god nok, Axl Rose skal stå i front for AC/DC på resten af de australske rocklegenders indeværende Rock Or Bust-turné, der blandt andet rammer Ceres Park i Aarhus d. 12. juni.

Guns N’ Roses-frontmanden erstatter Brian Johnson, der har leveret skærebrænder-vokal og knyttede rocknæver i front for AC/DC siden 1980. Johnson måtte for nylig trække stikket efter at have fået at vide af sin læge, at han kunne risikere at blive døv, hvis han fortsatte med at turnere med bandet.

Med tjansen som forsanger i AC/DC får 54-årige Axl Rose sit at se til i 2016. I sidste uge tog han nemlig også hul på en stort anlagt stribe reunion-shows med Guns N’ Roses. I maj og juni venter først 12 europæiske shows med AC/DC, inden Guns N’ Roses amerikanske tour for alvor går i gang i juni, juli og august. Og til efteråret venter så ti koncerter mere i USA med AC/DC.

This is happening, ladies and gentlemen. Det helt store spørgsmål er, om det er et galt eller genialt træk. Fansene er splittede, det samme er kritikerne. Lad os kigge nærmere på nogle argumenter for og imod.

For:

1. Axls stemme
Brian Johnson og Axl Roses stemmer ligger faktisk ikke milevidt fra hinanden. Axl er den mere alsidige sanger af de to, og det taler til hans fordel, at Johnson stort set kun havde én måde at synge på: Et højfrekvent, gutturalt skrig, der lød, som om hans milt var ved at sprænges. Der er ganske få, der kan synge sådan, men Axl har så afgjort udvist lignende skærebrænder-talent.

2. Hvem vil ikke gerne se Frankensteins rockmonster?
Lad os for en stund lege, at vi er AC/DC og vores forsanger lige er gået på pension. 22 stadionkoncerter og millioner af dollars er på spil. Hvad gør vi? Aflyser det hele? Caster en eller anden tilfældig fætter fra et AC/DC-coverband? Eller ringer vi til Axl Rose og skaber et historisk møde mellem to af rockens mest legendariske institutioner? Selvfølgelig gør vi det sidste! Selv om det måske ikke bliver kønt, så bliver det i hvert fald unikt at se Frankensteins rockmonster forsøge at finde sine ben.

Imod:

1. Axls stemme
Da Guns N’ Roses toppede hitlister verden over i slut-80erne, kunne Axl holde sit vilde signatur-skrig i umenneskeligt lang tid. Den slags kræver stamina, men Axl Rose anno 2016 ligner ikke ligefrem en mand, der bruger sine morgener i et fitnesscenter. Og ifølge de første anmeldelser af Guns N’ Roses’ reunion-koncerter kan det høres. Læg så dertil et tætpakket program med både Guns- og AC/DC-koncerter, der tærer på stemmebåndet. Vi må håbe, at han går tidligt i seng og drikker rigeligt med te.

2. Axl er en tegneserie
Hvem kan tage Axl Rose seriøst? Engang var han farlig og sexet på den beskidte måde, i dag er han en joke.  Han brækkede foden, da han skulle træde op på en monitor under Guns’ første reunion-koncert og spiller nu koncerterne siddende i en stor fjollet trone udlånt af Foo Fighters’ Dave Grohl. Det er ikke engang latterligt på den fede måde. Det er bare latterligt. Og så langt fra rock'n’roll, som man overhovedet kan komme. Axl er en tegneseriefigur, og risikoen er, at hans blotte tilstedeværelse kommer til at fucke med AC/DCs ry som en velsmurt rockmaskine.