Axel - fyrtårn af vækst eller blød som en krop

Kronprinsen var fremme med saksen, da Axel Towers tirsdag blev indviet mellem håndværkere, Fallulah og Inger Christensen-digte.

Den officielle indvielse af byggeriet Axel Towers i centrum af København finder sted tirsdag den 20. juni 2017 og det er H.K.H. Kronprins Frederik, der står for indvielsen. Byggeriet har gennem længere tid været i gang på Axeltorv overfor Tivoli. Det er advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, der optager det meste af pladsen, men der skal også være butikker, spisesteder og en offentlig have i bygningerne.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et fyrtårn for vækst og livskvalitet, sprødhed og blødhed eller en omfavnelse af den bedste slags. Billederne var mange, og de var alle positive, da Axel Towers tirsdag formiddag blev indviet, og markerede en ny æra for en af Københavns centrale pladser, Axeltorv, overfor Tivoli.

Helt klar er pladsen nu langt fra, og håndværkerne har da også stadig nok at gøre i de sidste af de fem tårne, der udgør Axel Towers. Det meste var dog fejet og gjort klar til at rulle den røde løber ud, så Kronprins Frederik kunne troppe op og klippe snoren over til den centrale plads i bygningen, som befinder sig i første sals højde. Her suste vinden kraftigt igennem, så det gav god mening at de nyplantede træer er solidt fasttøjret med stålwirer, så de ikke ryger igennem glasruderne til advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, der sidder på 80 procent af kontorlejemålene i bygningen.

Der bliver dog også forskellige åbninger for ikke-klienter, da Starbucks allerede er åbnet i stuen, hvor også Dalle Valle får en cafe, ligesom Klarlund og Peter Beier chokolade har åbnet butikker. I topetagen på en af tårnene flytter gourmet-restauranten AOC senere ind, mens 10. sal overfor Tivoli er hjemsted for en Skybar. Også på tiende sal kan man i øvrigt se to nye oliemalerier af Kasper Eistrup - hver på ti kvadratmeter og en stor detaljerigdom med danske mænd og kvinder.

Sangeringen Fallulah spillede et par numre til åbningen. Den officielle indvielse af byggeriet Axel Towers i centrum af København finder sted tirsdag den 20. juni 2017 og det er H.K.H. Kronprins Frederik, der står for indvielsen. Byggeriet har gennem længere tid været i gang på Axeltorv overfor Tivoli. Det er advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, der optager det meste af pladsen, men der skal også være butikker, spisesteder og en offentlig have i bygningerne.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

Inden Falulah greb mikrofonen for at give et kort forblæst set, havde overborgmester Frank Jensen talt om Axel Towers som et strålende eksempel på, at vækst og livskvalitet kan følges ad, mens Niels Heering fra Gorrissen Federspiel trak tråde tilbage til den gang, da Liva Weel og Houdini trak fulde huse på Naional Scala. Og før det, i 1882, hvor Etablissement National åbnede med 73 glødepærer og og et spotlight fra et hjørnetårn, der gjorde pladsen til den første i Danmark belyst af elektrisk lys. »I dag lyser Axel Towers op på pladsen som et funklende eksempel på dansk arkitektur i verdensklasse,« sagde advokaten, der sammenlignede byggeriets fem cirkler med en omfavnelse.

Det markante byggeri har fået mange positive anmeldelser med på vejen, men dog også noget kritik. Her i Berlingske har blogger Sørine Godtfredsen for eksempel betegnet det som byggeri for eliten.

Byggeriet er ejet af et selskab bestående af pensionsselskaberne ATP, PFA og Industriens Pension, og tegnet af arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg, hvorfra arkitekt Lena Tranberg tirsdag kunne fortælle om tankerne bag byggeriet. Om inspirationen fra det slægtsskab Axeltorv har med de parker og byrum, der stammer fra Københavns gamle voldanlæg, og i stadig i dag løber fra Ørstedsparken via vandværksgrunden gennem Axeltorv og videre ind i Tivoli. Om de fem tårne, der »i sit udtryk balancerer mellem det finurlige og det underfundige - det urbane og det eventyrlige.«

Bygningens størrelse krævede, at man gik efter »sprødhed og dybderelief« for at opnå en sanselig og venlig atmosfære. Blandt andet  ved at folde byggematerialet som en stor plisseret lampeskærm omkring de store vinduespartier, fortalte Lena Tranberg, inden hun sluttede af med et digt af Inger Christensen, der godt kunne lyde som lidt af en programerklæring:

»Et samfund kan være så stenet/ at alt er en eneste blok
og indbyggermassen så benet /at livet er gået i chok.

Og hjertet er helt i skygge/ og hjertet er næsten hørt op
til nogen begynder at bygge/ en by, der er blød som en krop.