Awardshows dropper kønsopdelte priser: »Det var noget underligt noget at dele priserne op efter, om man har bryster eller skæg«

Når MTV til maj uddeler film- og TV-priser, vil de nominerede ikke længere blive opdelt i mænd og kvinder. MTV går dermed i fodsporerne på flere danske prisuddelinger.

Skuespiller Emma Watson er en af de kvinder, der er nomineret til en kønsneutral MTV-pris i år. Det er for hendes hovedrolle i Disneys »Skønheden og Udyret«. Foto: Valerie Macon. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Emma Watson og Hugh Jackman er oppe mod hinanden og en række andre både mandlige og kvindelige skuespillere, når MTV til maj uddeler film- og TV-priser.

Den kvindelige hovedrolleindehaver i filmen »Skønheden og Udyret« og den mandlige ditto fra »Logan« er nemlig nomineret i den samme kategori, da MTV har droppet de traditionelle, kønsopdelte kategorier »Bedste mandlige skuespiller« og »Bedste kvindelige skuespiller«. I stedet opererer man nu med de kønsneutrale kategorier »Bedste skuespiller i en film« og »Bedste skuespiller i en serie«.

MTV indfører også kategorien »Bedste amerikanske historie«, som bliver uddelt til en film eller serie, »der viser Amerika fra sin bedste side, åben og mangfoldig«. Blandt de nominerede i den kategori er filmen »Moonlight« om en sort homoseksuel mands liv, serien »Fresh Off the Boat« om immigration samt TV-serien »Transparent«, der tematiserer transkønnethed.

MTVs tiltag har vakt opsigt og er især blevet omtalt i rosende vendinger. Men hvis man vender blikket mod de store danske prisuddelinger, er det ikke så usædvanligt endda.

Bryster eller skæg er ligegyldigt

På dansk grund droppede brancheorganisationen IFPI, der sammen med TV 2 og Koda står bag Danish Music Awards, at kønsopdele de nominerede i 2014.

»Det gjorde vi, fordi vi syntes, at det var noget underligt noget at dele priserne op efter, om man har bryster eller skæg. Vi opdeler jo heller ikke mellem unge og gamle eller sorte og hvide. Så vi besluttede at gøre op med den traditionelle opdeling i årets mandlige solist og årets kvindelige solist,« fortæller IFPI Danmarks kommunikationschef Lasse Lindholm.

I stedet har Danish Music Awards siden 2014 blot haft en pris til årets solist.

»Det var ikke noget, som vi gjorde et stort nummer ud af, og vi var ikke interesserede i at gå ud og starte en stor kønspolitisk diskussion på det tidspunkt. Vi ville gerne have, at musikken var i centrum, så vi meddelte bare ændringen ud i vores regelsæt og den slags steder,« fortæller Lasse Lindholm.

Og der kom ingen reaktioner fra hverken kunstnere, medier eller aktører i kønsdebatten, da IFPI sløjede kønsopdelingen.

»Vi er i princippet ret glade for, at vi har droppet kønsopdelingen, fordi musikken skal og bør være udgangspunktet for priserne. Men i praksis kan det desværre også betyde, at det ene køn bliver overrepræsenteret i forhold til det andet,« siger Lasse Lindholm.

Samme erfaring har man gjort sig på Gaffa, hvor man så sent som i år har diskuteret at gå væk fra kønsopdelte priser i forbindelse med uddelingen af årets Gaffa Priser.

»Vi valgte at bibeholde kønsopdelingen for at være sikre på, at der i det mindste var én kvindelig prismodtager. Vi bliver af og til beskyldt for ikke at have fokus nok på de kvindelige artister – også i forbindelse med årets prisuddeling, hvor det viste sig, at den eneste kvinde, der vandt en pris, var i kategorien Årets kvindelige kunstner. Det skal nævnes, at alle prismodtagere bliver valgt af Gaffas brugere,« siger Gaffas chefredaktør, Peter Ramsdal, og påpeger, at kønsfordelingen på musik-området generelt er skæv:

»Omkring 80 procent af medlemmerne i Dansk Musiker Forbund er mænd, og de fylder også mest på hitlisterne, spillestederne og i medierne,« siger han.

Når der bliver delt Zulu Awards ud, er langt de fleste kategorier kønsneutrale. Kategorierne skifter lidt fra år til år, og senest var der blandt andet priser til årets TV-vært, årets webstar og årets skuespiller (m/k). Men på musikfronten er der både en pris til årets kvindelige kunstner og årets mandlige kunstner.

»Jeg kan godt se, at det kan virke lidt gammeldags, og vi kunne sagtens finde på at lave det om. Når vi har kønsomdelte priser på musikområdet, hænger det sammen med, at vi er meget glade for musikpriserne og gerne vil have et vist antal,« siger Asger Schønheyder, der er redaktør for Zulu Awards.