Auschwitz blev markeret, men Rusland var ikke inviteret og blev sammenlignet med Nazityskland

Rusland plejer at deltage i den årlige mindehøjtidelighed i kz-lejren Auschwitz-Birkenau, men var på grund af angrebet på Ukraine ikke inviteret i år. Rusland blev beskyldt for storhedsvanvid og sammenlignet med Nazityskland.

Direktøren for museet i Auschwitz-Birkenau, Piotr Cywinski, rettede fredag en stærk kritik mod Ruslands angrebskrig mod Ukraine, da man ved en højtidelighed markerede 78-års dagen for kz-lejrens befrielse. Det var den sovjetiske hær, som 27. januar 1945 befriede lejren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Zbigniew Meissner/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har begrundet sin angrebskrig i Ukraine med ønsket om at afnazificere nabolandet – et argument, der er blevet beskrevet som højst ejendommeligt, i betragtning af at landet har en jødisk præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Fredag blev Rusland udsat for en kritik, der også refererer til nazisternes forbrydelser, og som nok vækker stærkt ubehag i Kreml.

Her på den internationale Auschwitz-dag, hvor man over hele verden mindes ofrene for Nazitysklands monstrøse forbrydelser under Anden Verdenskrig, blev Rusland på grund af angrebet på Ukraine sammenlignet med netop Nazityskland.

Det skete ved en mindehøjtidelighed i kz-lejren Auschwitz-Birkenau i det sydlige Polen, hvor over 1,1 million mennesker mistede livet under Anden Verdenskrig, skriver BBC.

De sovjetiske befriere

Det var den sovjetiske hær, som 27. januar 1945 befriede lejren. Rusland plejer derfor at være inviteret til den årlige mindedag, men ikke i år.

Begrundelsen er, skriver BBC, Ruslands angrebskrig mod nabolandet Ukraine, som har resulteret i titusindvis af døde på begge sider.

Museet i Auschwitz-Birkenau, som står for det årlige mindearrangement, havde simpelthen undladt at invitere Rusland, og museet direktør, Piotr Cywinski, sammenlignede på mindedagen fredag direkte Ruslands ødelæggende angreb på ukrainske byer som Mariupol og Donetsk med Nazitysklands »syge storhedsvanvid« og »tilsvarende begær efter magt«.

Cywinski gav satte dermed ord på, hvad mange mennesker nok har tænkt, men ikke sagt.

»Rusland, som ikke er i stand til at erobre Ukraine, har besluttet at ødelægge landet. Vi ser det hver eneste dag, også mens vi står her. Og derfor er det også svært at være her i dag,« sagde Piotr Cywinski under mindehøjtideligheden.

Rusland har på sociale medier reageret på kritikken og på, at man ikke var inviteret til markeringen fredag i Auschwitz-Birkenau.

»Uanset hvordan vores ikkepartnere i Europa finder på at omskrive historien på en ny måde, kan man ikke slette Sovjetunionens heltemodige befriere og nazismens rædsler,« skriver talsmanden for Ruslands udenrigsministerium, Maria Zakharova.

Også i Rusland har man markeret Auschwitz-dagen. Præsident Putin mødtes torsdag med russiske rabbinere for at mindes nazismens ofre. Han sagde ifølge BBC, at han »stræber efter at føre en politik, så noget lignende aldrig vil ske i menneskeheden historie«.