August: »Verden har brug for forsoning«

Til Berlin Filmfestival i næste måned er der verdenspremiere på Bille Augusts film »Goodbye Bafana«, der bygger på en omdiskuteret bog af Nelson Mandelas hvide fangevogter.

Det er en tilfreds Bille August, som Berlingske Tidende taler med i anledningen af, at hans nye film »Goodbye Bafana« er blevet udtaget til at konkurrere om den prestigefyldte Guldbjørn til næste måneds filmfestival i Berlin.

»Timingen kan ikke være bedre. Jeg har altid haft stor respekt for filmfestivalen, og det er et godt sted for denne film at have sin verdenspremiere,« siger Bille August.

Det er et af de mest følelsesladede kapitler af verdenshistorien, som Bille August fortæller om gennem sin skildring af Sydafrikas præsident Nelson Mandelas 28 år lange indespærring på fængselsøen Robben Island og den relation, som Mandela her fik til den hvide fangevogter James Gregory.

Filmen bygger på Gregorys bog af samme navn og skildrer, hvordan han som ivrig apartheid-tilhænger bliver omvendt til lige så ivrig modstander takket være Mandela.

»Det smukke ved historien er, at Gregory selv bliver et levende eksempel på Mandelas tanker om forsoning mellem racerne i Sydafrika. Og i dag har vi mere end nogensinde brug for forsoning. Tænk bare på hvad en skikkelse som Mandela kunne have betydet for Iraks vej mod et sundt demokrati,« siger Bille August, der brugte et halvt år i Sydafrika på at researche historien og filmens baggrund.

Det er imidlertid ikke alle, der har været lige begejstrede for James Gregorys bog om Mandela. Den engelske forfatter Antony Sampson, der selv har udgivet en biografi om Nelson Mandela mener, at Gregory har overdrevet graden af sin kontakt og venskab med Mandela. En af Gregorys opgaver var at censurere al Mandelas post, og det har givet fagevogteren adgang til oplysninger, som han har udnyttet til at skrive sin bog. Mandela overvejede da også et sagsanlæg mod Gregory efter sin løsladelse, men endte dog med at invitere ham med til sin præsidentindvielse.

»Det er klart, at et så konfliktfyldt samfund som Sydafrika rummer mange modstridende meninger om, hvordan virkeligheden skal beskrives. Mange har ment, at den rigtige historie kun kan skrives ud fra de sorte fangers synspunkt. Men det, som efter min mening gør denne historie særligt spændende, er netop, at den er fortalt ud fra en fangevogters synspunkt,« siger Bille August.

Han sammenligner filmens historie med Milos Formans Mozart-film »Amadeus«, der fortælles af Mozarts rival Salieri.

»Det giver en spændende dynamik, at historien fortælles af en person, der langsomt indser sin modstanders geni,« siger Bille August.

»Goodbye Bafana« har premiere i Berlin den 11. februar. Hvornår filmen har premiere herhjemme er endnu ikke datosat.