ASH: På Nørrebro læser man ikke Voltaire

»Optøjerne på Nørrebro kalder ikke på forståelse, men på vores fordømmelse. Det, vi så, var indførelsen af en slags Hobbsk naturtilstand, hvor statsmagten ikke længere havde autoritet, og alle værdier var eroderet. Nørrebrogade lignede en krigszone,« skriver kulturredaktør Anne Sophia Hermansen. Fold sammen
Læs mere

»Rasmus Paludan har ytringsfrihed, ja. Men dét han har gang i er en fuldstændig unødig provokation. Jeg tager jo heller ikke Brøndbytrøje på i Parken,« tweetede Enhedslistens tidl. folketingsmedlem Rosa Lund og demonstrerede, at hun har misforstået mindst to væsentlige ting om vores demokrati.

1. At det er kendetegnende for et vestligt demokrati, at man kan sige tåbelige ting i offentligheden uden at blive udsat for vold. Rasmus Paludan er således fri til at sige tossede ting om islam, ligesom veganere er fri til at demonstrere imod bacon på Christiansborg Slotsplads. Det kaldes ytringsfrihed, og er man uenig, kan man enten diskutere med dem eller ignorere dem og passere gaden.

2. At vold ligesom voldtægt ikke legitimeres af udfordrende holdninger eller af folks påklædning, hvad enten det er en Brøndbytrøje eller en lårkort nederdel. Det er således heller ikke en kvindes skyld, at hun bliver voldtaget, hvis hun går nedringet klædt. Det sidste er netop det, kampagnen #AldrigDinSkyld handler om. En kampagne, som Enhedslisten har bakket op om med henvisning til frihed og ligestilling.

Men som så mange andre opererer Rosa Lund med et dobbelt meningsbogholderi. Der gælder et sæt regler for åndsfæller og et andet for ideologiske modstandere. I Danmark plejer vi at kalde den slags for hykleri.

Det var imidlertid ikke kun Rosa Lund, der viser os, at hun ikke har fattet en pind af vestlige kerneværdier.

»Episoden lærte os kort sagt følgende: At Voltaire burde være en del af det vestlige menneskes pensum. At flere på venstrefløjen ikke forstår, hvad ytringsfrihed handler om. Og at mange desværre ikke forstår, hvad Danmark er for et land.«


Det har Kashif Ahmad, der er folketingskandidat for Alternativet, heller ikke. Han skriver på Twitter, at det krænker hans retsfølelse, at Rasmus Paludan bruger sin ytringsfrihed til at sige ting, Ahmad ikke er enig i. Derfor skal hans demonstrationer forbydes. Et interessant synspunkt, må man sige. Der skal simpelthen indføres forbud mod politiske modstanderes holdninger. Lidt af en alternativ demokrati-opfattelse.

Lad os huske på, at hverken Rosa Lund eller Kashif Ahmad er to helt tilfældige mennesker. Den ene søger opstilling til Folketinget, den anden sad der i fire år.

Optøjerne på Nørrebro kalder ikke på forståelse, men på vores fordømmelse. Det, vi så, var indførelsen af en slags Hobbsk naturtilstand, hvor statsmagten ikke længere havde autoritet, og alle værdier var eroderet. Nørrebrogade lignede en krigszone.

Og på sidelinjen sad nogen af dem, der burde værne om vores demokrati, og rykkede det ene derangerede tweet ud af måsen efter det andet.

Episoden lærte os kort sagt følgende: At Voltaire burde være en del af det vestlige menneskes pensum. At flere på venstrefløjen ikke forstår, hvad ytringsfrihed handler om. Og at mange desværre ikke forstår, hvad Danmark er for et land.