Arrogant overtagelse af fadølshaner

Det førende amerikanske håndværksbryggeri, Stone Brewing, har overtaget 63 fadølshaner på Tap House i Lavendelstræde.

Det kendte californiske håndværksbryggeri Stone Brewing overtager hele 63 haner på Tap House i Lavendelstræde. Her grundlægger af Stone Brewing, Greg Koch. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»This is an aggressive beer. You probably won’t like it,« står der på bagsiden af Arrogant Bastard Ale, som er en ud af hele 63 forskellige bryg fra californiske Stone Brewing, som i disse dage kan fås på fad hos Tap House i Lavendel­stræde i indre København.

Der er tale om et såkaldt »tap takeover«, hvor et bryggeri overtager et antal fadølshaner på en fremmed ølbar, på nogenlunde samme måde som restauranterne holder deres pop op-middage rundt omkring i verden. Endda et særdeles aggressivt tap takeover af de helt store: Mikkeller havde den forrige rekord på Tap House med 61 haner, som det var klart, at mikrobryggervennerne fra San Diego-bryggeriet var nødt til at overgå.

Som det hører sig til ved et ordentligt takeover, er Stone Brewings ejer og grundlægger, Greg Koch, tilstede og stiller sig til rådighed for presse og ølentusiaster. Ikke bare det lange hår og skæg, men også den selvsikre attitude peger i retning af rockstjerne-status. Og Koch, der er gammel musiker, er ikke bange for at sætte ord på det: »Klassisk europæisk øl er fin og lavmælt som klassisk musik, mens craft beer er rock’n’roll, og industriel øl er muzak,« siger Greg Koch, som netop har kunnet holde 20-årsjubilæum med Stone Brewing.

Stone var ikke det første bryggeri i San Diego, som i dag har klodens førende scene for håndværksøl, men nr. 15. I dag har byen, som tæller fire millioner indbyggere, 120 bryggerier, nogenlunde lige så mange som hele Danmark: »Vi var ikke de første, men vi har været med til at flytte grænserne for ølbrygning. Vi har vist, at kreativitet er en god forretningsmodel,« siger Greg Koch, som i dag med en produktion på omkring 400.000 barrels (47 mio liter) og 1.100 ansatte er Sydcaliforniens største bryggeri, det tiendestørste i hele USA.

Det var nu ikke San Diego, men San Francisco-området, som startede den californiske mikrobryggerrevolution. I dag foretrækker de navnet craft beer, da bryggerierne er alt for store til at kalde sig mikro med bryggerier som Anchor og Sierra Nevada. San Diego stod derimod i spidsen for ølrevolutionens anden, mere ekstreme bølge. Det var f.eks. her, at man opfandt double IPAen – som er dobbelt op-version af den i forvejen meget humlede og stærke India Pale Ale, en øltype som i kolonitiden fik et ekstra pulver for at kunne klare den lange rejse ud til Indien.

Åbner bryggeri i Berlin

Det, som bringer Greg Koch til København, er knap så meget jubilæet, som det faktum, at Stone Brewing netop har åbnet et stort datterbryggeri i Berlin inklusive ølbar med 65 haner og 3.200 kvadratmeter restaurant med have og plads til mere end 800 gæster:

»Berlin og San Diego er nogenlunde lige store byer, men Berlin har kun ti bryggerier og nogenlunde samme antal barer med mere end ti øl på hane, hvor vi i San Diego har mere end 1.000 etablissementer med mere end ti øl på fad. Tyskerne er endnu ikke vant til vores øl – grunden til, at det blev Berlin, er, at vi havde mulighed for at for overtage et fantastisk venue i form af et gammmelt gasværk fra 1901,« siger Greg Koch , der såmænd også havde Københavns omegn i tankerne, men uden at finde den rigtige løsning.

Når Stone Brewing er flyttet til Berlin, handler det først og fremmest om at være i stand til at levere friskt øl til det europæiske marked. Hvor øllet fra San Diego kan være omkring to måneder undervejs til København, vil det normalt være ankommet fra Berlin inden for en uge. Og friskheden er virkelig afgørende, når det kommer til den højt humlede amerikanske west coast ale, hvilket man kan overbevise sig selv om på Tap House, hvor flere af Stones bryg serveres i både San Diego- og Berlin-versioner. Altid med den sidstnævne som den mest friske og frugtige.

Kan du med den volumen, I har nået nu, stadig kalde dig craft brewer?

»Jeg vil være craft brewer, til den dag jeg dør. Det er et spørgsmål om hjerte og sjæl, ikke volumen, det handler om integretet,« siger Greg Koch, tydeligvis i forsvarsposition:

»Så længe vi endnu ikke brygger 400.000 barrels og Sierra Nevada laver en mio., mener jeg godt, at vi kan kalde os craft brewers. At sige det modsatte ville være det samme som at sige, at Metallica har været noget lort, siden de begyndte at spille på stadioner, eller at Rolling Stones ikke har været noget værd siden deres andet album.«

Stone Brewings takeover på Tap House i Lavendelstræde 15 varer så længe, der er øl på fadene. Stone Brewing importeres af Premium Beer.