Arkæologer gør et »af de vigtigste fund i mange år« i Pompeji

Italienske arkæologer har fundet et gravmæle, der bl.a. viser scener fra gladiatorkampe. Gravmælet giver nye oplysninger om et berømt opgør i Pompeji under en gladiatorkamp i år 59 f. Kristus.

I Pompei har man fundet et 4 meter langt gravmæle med en beskrivelse af den afdødes liv og med et relief, hvor man bl.a. ser gladiatorkampe. Foto Paolo Manzo/NurPhoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Paolo Manzo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Italienske arkæologer har ifølge nyhedsbureauet ANSA fundet et større gravmæle i den berømte romerske by Pompeji, der blev ødelagt af vulkansk aske i år 79 efter Kristus.

Nyheden om gravmælet blev offentliggjort for få dage siden og er af stor betydning, bl.a. fordi et fire meter langt relief viser en gladiatorscene, der er kendt fra de skriftlige kilder.

På gravrelieffet ser man den afdødes liv skildret. Man ser ham til offentlige møder og til stede ved gladiatorkampe, hvor mænd og dyr kæmper. Den afdødes navn kendes ikke, men en tekst beskriver mandens liv.

Ifølge lederen af det arkæologiske center i Pompeji, Massimo Osanna, er der tale om et af de vigtigste fund i mange år, bl.a. fordi det kaster lys over en berømt hændelse, som den romerske historiker Tacitus beskriver i en af sine bøger:

»Takket være beskrivelsen over den afdødes liv på gravmælet ved vi nu mere om livet i Pompei og om den begivenhed i år 59 før Kristus, som Tacitus beretter om.«

Tacitus fortæller, at der opstod ballade og slagsmål på amfiteatret under en gladiatorkamp, som førte til væbnede opgør.

Ifølge Tacitus skyldtes balladen et misforhold mellem de to byer Pompeji og Nuceria. Nuceria havde været loyal over for Rom, hvorimod Pompeji havde undladt at vise Rom loyalitet i forbindelse med en krig. Som tak havde Nuceria fået tildelt jordområder og det havde vakt Pompejis misundelse.

Så kampen på amfiteatret stod mellem borgere fra disse to byer, og Pompeji vandt opgøret, og mange borgere fra Nuceria blev dræbt og såret.

Kejser Nero blev gjort opmærksom på kampen og beordrede Senatet til at undersøge sagen. Efter undersøgelsen, som blev foretaget af Senatets konsuler, blev Pompeji forbudt at lave gladiatorshows i 10 år og illegale foreninger, der organiserede gladiatorkampe, blev forbudt.

Den tidligere senator fra Rom, Livineiio Regulo, og mange andre blev fundet skyldige i at have ophidset til vold og blev exileret. Gravmælets indskrift bekræfter Tacitus fremstilling og giver yderligere information om sagen.