Arcels Hollywood-brag sælger billetter trods anmelderbank

Nikolaj Arcels Stephen King-filmatisering "Det Mørke Tårn" blev weekendens mest sete film i USA, trods en særdeles negativ modtagelse af anmelderne.

Idris Elba i »The Dark Tower«- klarer sig hæderligt ved de amerikanske billetluger. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et billetsalg på 19,5 millioner dollars over en weekend - er det succes eller fiasko? Det er spørgsmålet, som Kulturnyhederne denne mandag lægger ud med.  De mange penge er det beløb, som er Box Office-resultatet for åbningsweekenden for danske Nikolaj Arcels filmatisering af Stephen King -klassikeren »The Dark Tower«, som denne weekend havde premiere i de amerikanske biografer.

Tilskuertallet kaldes flere steder »beskedent«, men indtjeningen bringer dog The Dark Tower op som den mest sete film i USA i åbningsweekenden, noterer filmbladet Variety. Her hæfter man sig dog ved, at konkurrencen var til at overskue i denne weekend, hvor Arcels film lige får skubbet krigsfilmen »Dunkirk« ned på en andenplads.  Også Variety kalder åbnings-indtjeningen beskeden, men noterer samtidig, at filmen med produktionsomkostninger på 66 millioner dollars er i den billige ende, så det samlet ser rimeligt ud.

Der er ellers to af de helt store stjerne med i filmen, nemlig Idris Elba og Matthew McConaughey, der er henholdsvis helt og skurk i historien. I Stephen Kings syvbinds serie, der foregår i en fremmed og mystisk verden, er helten Roland  en blanding af en sherif, ridder og munk, på jagt efter  skurken, »manden i sort«, gennem flere dimensioner for at redde resterne af en korrumperet verden. En vanskeligt filmatiserbar historie, som er forsøgt og opgivet flere gange - indtil Nikolaj Arcel kom til.

Med begrænset held ifølge de amerikanske anmeldere, der har givet filmen anmeldelser gående fra det lunkne til det decideret negative. På Rotten Tomatoes, som samler alle anmeldelser, får filmen en samlet score på 18 procent - og det er lavt. Samme sted opgør man også publikumsanmeldelserne, som ender på en positiv score på 63 procent -  noget mere positiv læsning for Arcel.

Og det samme er åbningsindtjeningen. I et interview i Politiken Søndag fortæller Nikolaj Arcel, at filmen helst skal tjene mellem 18 og 20 millioner dollars i åbningsweekenden, for at det ser fornuftigt ud at hente pengene hjem, så det holder jo lige. Samme sted betegner filminstruktøren oplevelsen med de dårlige anmelderser som »battle scars«:

»Det er jo en vild oplevelse«, siger han. »I virkeligheden lidt ...«, og han leder efter det passende ord: »... sjovt. Jeg har set det ske så mange gange. En dansk instruktør tager til Hollywood og kommer skrigende hjem. Crash and burn! Man tænker: Jo, det er klart, men det kommer ikke til at ske for mig.« Interviewet kan læses her (kræver abonnement).

»The Dark Tower« får premiere i Danmark den 17 august - se traileren her:

I den hjemlige kulturverden har weekenden stadig båret præg af sommeren - hvor det er festivalerne, der gerne skal nyde godt af de lune aftner. I København var det i denne weeekend Opera-festivalen, der nok havde ønsket sig en lidt mere sydlandsk vejrsituation. I hvert fald var det vigtigste Politikens opera-anmelder havde lært af festivalen:  »Hav regnslag, varmt tøj og et fleecetæppe med i tasken.«

»Man bliver glad for at kunne iføre sig varmende, vandtætte tøj – hvilket er mere, end sangerne kan. Bravo til dem for at stille op trods den overhængende risiko for halsbetændelse og forkølelse og brava ikke mindst til de kvindelige solister, der lørdag på Ofelia Scenen ved Skuespilhuset holdt ud kun iført koncertkjoler,« lød en af konklusionerne fra festivalen.

Det er råd, som man sikkert tager noget mere afslappet ved en anden stor festival, der netop har åbent for adgang i en anden del af landet - nemlig den forlængst udsolgte Smukfest i Skanderborg, der skruer op for musikken onsdag i denne uge, men allerede nu har godt gang i drinks og dåsebajere, ifølge Jyllands-Postens reportage. Blandt årets topnavne på festivalen i Skanderborg er Jamiroquai, Major Laser, DJ Snake og Mark Ronson.

Et stort navn gennem mange år spiller endnu en gang i Danmark mandag aften - nemlig Robbie Williams, der går på scenen i Parken - ganske passende sted, for Robbie er kvindernes svar på mændendes fodbold, siger han til DR.dk op til koncerten:

»Popstjerner er det samme for kvinder, som fodboldhold er for nogle mænd. Den samme ting, som mænd har, når det kommer til at se for eksempel FC København eller landsholdet, har kvinder, når det handler om popstjerner. Og jeg er glad for at være deres fodboldhold,« sagde Robbie Williams.